Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσβαση των ιδιωτών στα "φθηνά" υδροηλεκτρικά το 2011

Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ αποτελούν το επόμενο βήμα -μετά τον λιγνίτη- προκειμένου να προσφερθεί στους ιδιώτες ελεύθερη πρόσβαση στις φθηνές πρώτες ύλες για την ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο του πλήρους ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο στις δομικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεται σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ότι χρειάζεται η υιοθέτηση ενός σχεδίου που είτε θα αποδίδει τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε θα αναθέτει αυτό τον ρόλο στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος, παίρνοντας ουσιαστικά την διαχείριση από τη ΔΕΗ. Επισημαίνεται παράλληλα ότι είναι μια διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί, καθώς η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων θα ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος, κάτι που θα περιληφθεί και στο τελικό κείμενο για την προσαρμογή στο τρίτο ενεργειακό πακέτο που βρίσκεται υπό προετοιμασία. Το ζήτημα της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τέταρτο του 2011 και αναφέρεται ότι έχει κατατεθεί σχετική πρόταση που θα ελεγχθεί στις αγορές.

Σημειώνεται ότι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 3.020 MW επί της συνολικής ισχύος (11.070 MW) που μεταφράζεται σε μερίδιο της τάξης του 27%. Κυρίως όμως το “καθαρό” (αν και δεν περιλαμβάνεται στις ΑΠΕ) ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά ευθύνεται εν πολλοίς για τις χαμηλές τιμές του ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σήμερα 13 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε λειτουργία και κατασκευάζει 4 επιπλέον, ενώ 3 νέα έργα έχουν λάβεί άδεια παραγωγής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχει “κατηγορηθεί” η ΔΕΗ ότι μέσω της διαχείρισης που ασκεί στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της προσπαθεί να χειραγωγήσει τη χονδρική τιμή του ρεύματος στο σύστημα.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο το θέμα του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη θεωρείται λήξαν με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ανταλλαγές ενέργειας (“swaps”) αφού περάσει τις “δοκιμασίες” των αγορών (“market tests”) κάτι που θα περιληφθεί και πάλι στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την προσαρμογή στο τρίτο ενεργειακό πακέτο.
Επιπλέον αναφέρεται ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι οι ρυθμιζόμενες λιανικές τιμές θα αντανακλούν το κόστος των τιμών χονδρικής βαθμιαία και το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών. Παράλληλα σημειώνεται ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένας αναθεωρημένος ορισμός των ευπαθών καταναλωτών και να οριστεί μια τιμή γι' αυτή την κατηγορία καταναλωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις κατηγορίες (εμπορικά, αγροτικά κ.λπ.) εντός του 2011, πλην των οικιακών και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
avgi. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: