Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στους δρόμους οι Γερμανοί για τα εργασιακά

Περίπου 210.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Γερμανία διαμαρτυρόμενοι κατά των «προσωρινών μορφών εργασίας», όπως τόνισαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, το βιομηχανικό συνδικάτο IG Metall.
«Σε τούτη την περίοδο της ανάπτυξης, εμείς ξεσηκωνόμαστε κατά της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας εξαιτίας της μαζικής ροπής προς την εποχική εργασία και τις προσωρινές θέσεις εργασίας», τόνισε από το Μπρούσνβικ ο πρόεδρος του συνδικάτου Μπέρνολντ Χούμπερ και πρόσθεσε πως «θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα στους εργοδότες και τους πολιτικούς ιθύνοντες: θα πρέπει να σταματήσουν αυτήν την πορεία του ντάμπινγκ εις βάρος του ανθρώπινου παράγοντα».
Οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθεί το μερίδιο από τη σημαντική ανάπτυξη 3,6%, που κατέγραψε η χώρα κατά το 2010 και ιδιαίτερα αύξηση μισθών και τερματισμό της προσωρινής εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα συντηρητικά κόμματα της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/κοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), όπως και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), συμφώνησαν να αυξήσουν κατά κεφαλή 5 ευρώ τον μήνα τη βοήθεια προς τους χαμηλότερα αμειβόμενους, από 359 σε 364 ευρώ, και επιπλέον 3 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου το επόμενο έτος, στα 367 ευρώ. Η μεταρρύθμιση ψηφίσθηκε στην Άνω Βουλή.
Το συνδικάτο IG Metall και η συνομοσπονδία των γερμανικών εργατικών ενώσεων DGB τονίζουν ότι παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στη Γερμανία, των οποίων ο αριθμός για πρώτη φορά κατέβηκε κάτω από το συμβολικό όριο των 3 εκατ., τα στοιχεία αυτά υποκρύπτουν μία ακόμη πιο ζοφερή κατάσταση.
«Το 43% των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν το 2010, ήταν προσωρινές συμβάσεις, το 42% συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόλις το 15% ήταν αορίστου χρόνου», σύμφωνα με δημοσκόπηση της IG Metall, σε δείγμα 7.000 επιχειρήσεων.
Το γερμανικό Συνδικάτο Μηχανοδηγών (GDL) κάλεσε σήμερα τα μέλη του να συμμετάσχουν σε μία νέα «προειδοποιητική εθνική στάση εργασίας» τριών ωρών αύριο Παρασκευή το πρωί με σκοπό την στήριξη των μισθολογικών διεκδικήσεων του. Η στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30 έως τις 11:30 τοπική ώρα αφορά την δημόσια εταιρεία Deutsche Bahn και έξι ιδιωτικές. Το GDL, το οποίο συνασπίζει το 75% των 26.000 μηχανοδηγών στη Γερμανία, επιθυμεί την αύξηση των μισθών στην Deutsche Bahn.
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: