Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Περαιτέρω μείωση μισθών και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ώστε να επιστρέψει στις αγορές
Επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στις αγορές δυσχεραίνεται από την κακή δυναμική του δημοσίου χρέους, πρότεινε μείωση μισθών "όχι μόνο με οριζόντιες περικοπές, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους" και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική 2010-2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επισήμανε ότι η δυσκολία επιστροφής της Ελλάδας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο ή με αναδιάρθρωση του χρέους που θα συνιστούσε "καταστροφική επιλογή".
"Θα πρέπει να ''δαγκώσουμε την σφαίρα'', κατά το αγγλοσαξονικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας", ανέφερε, υποδεικνύοντας ως προοπτικές καταρχάς την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της.
Χαρακτήρισε μάλιστα "δύσκολο, αλλά εφικτό" το στόχο είσπραξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Τάχθηκε ακόμα υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του.
"Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων", επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: