Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΕΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

ΕΤΕ/ΔΕΗ
Ο στόχος της κυβέρνησης και της Τρόικας είναι το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για την μείωση δημόσιων ελλειμμάτων.
Ένας από τους πρώτους στόχους «ΦΙΛΕΤΑ» γι ’αυτούς, είναι βεβαίως η ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση κατανοώντας ότι τα συνδικάτα των εργαζόμενων της ΔΕΗ θα αντιδράσουν στο γενικό ξεπούλημα, προσπαθεί με ήπιους τρόπους να περάσει την ιδιωτικοποίηση είτε με διαμελισμό της επιχείρησης και με την δημιουργία θυγατρικών στους υπό ιδιωτικοποίηση τομείς είτε με την προσπάθεια παράδοσης στους ιδιώτες της φτηνής ενεργειακής πρώτης ύλης που είναι τα ορυχεία Λιγνίτη είτε με άλλους τρόπους απογυμνώνοντας τη ΔΕΗ από τις κερδοφόρες δραστηριότητες και αφήνοντας μόνο τις κοστοβόρες όπως είναι η συντήρηση δικτύων κ.λ.π.
Οι τοποτηρητές της Τρόικας επειδή βλέπουν τον φόβο και τον δισταγμό της κυβέρνησης την πιέζουν να προχωρήσει άμεσα στις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα υπουργοί που λειτουργούν σαν υπάλληλοι των πολυεθνικών είναι σε αυτούς που πιέζουν γι’ αυτήν την γρήγορη ιδιωτικοποίηση.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σαν αποτέλεσμα αυτών των ανακοινώσεων οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη κατάληψη του κτηρίου που στεγάζετε οι διοίκηση της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η μαχητική αντίδραση και η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με την προειδοποιητική κατάληψη πρέπει να γίνει αγωνιστικό παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους αλλά δεν φτάνει.
Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι η συντονισμένη δράση και το ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ από τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους που οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση της κυβέρνησης .Όλοι η υπό ιδιωτικοποίηση χώροι ,όλοι οι χώροι που τους αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις και χτυπιούνται τα δικαιώματα τους ,όλοι οι χώροι που μειώνετε δραστικά το εισόδημα τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει ι να κάνουν ένα πανίσχυρο κοινό μέτωπο αγώνα και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους απέναντι σ΄ αυτήν την επίθεση.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες η τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ η στον ιδιωτικό τομέα.
Εφ’ όσον οι ηγεσίες των συνδικάτων αδρανούν πρέπει οι εργαζόμενοι να πιέσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες γι’ αυτόν τον συντονισμό.
Πρέπει να γίνουν συνελεύσεις και να κατατεθούν ψηφίσματα για συντονισμένους κοινούς αγώνες .
ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ?
Πολλή λένε ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και δεν υποχωρεί. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. Η κυβέρνηση φαντάζει ισχυρή γιατί βρίσκει το κίνημα διασπασμένο χωρίς κοινή δράση χωρίς πρόγραμμα χωρίς σχέδιο και στόχους.
Ίσα ίσα είναι κοινωνικά αδύναμη στηρίζει την ισχύ της στην πολυδιάσπαση και στην αδράνεια των ηγεσιών των συνδικάτων η ανόητη διασπαστική συμπεριφορά των κομμάτων και παρατάξεων της αριστεράς.
Η κυβέρνηση είναι χωρίς ισχυρή κοινωνική βάση και αν βρει τους εργαζόμενους και τις ηγεσίες τους αποφασισμένες απέναντι τους με διάθεση να φτάσουν την σύγκρουση ως το τέλος τότε θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ

Τώρα πριν είναι αργά οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπροτείνουν
• Την κοινωνικοποίηση για της επιχειρήσεις και όχι στην ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα
Όχι στο καθεστώς της κρατικής ιδιοκτησίας που δρα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
• Τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για να αποκαλυφτούν όλα τα σκάνδαλα σε όλες τις επιχειρήσεις με τις προμήθειες ,τις συμβάσεις έργου, τις αναθέσεις και ταυτόχρονα να απαιτηθεί να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν υπογράψει γι’ αυτές τις συμβάσεις
• Την κατοχυρώσει των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και όχι την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων.
• Τις φτηνές υπηρεσίες για τους φτωχούς τους χαμηλοσυνταξιούχους τους άνεργους. Π.χ. στη ΔΕΗ φτηνό ρεύμα. Τα βάρη να πληρώσουν ο Μυτιληναίος, όλες οι ηλεκτροβόρες βιομηχανίες και όχι οι φτωχοί καταναλωτές.
• Τον Αναδρομικό έλεγχο όλων των ιδιωτικοποιήσεων καθώς επίσης όλων των συμβάσεων του δημοσίου και κατ΄ επέκταση την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων.

Με ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων πρέπει να υπάρξει συντονισμός και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δε θα εξαντλούν τους εργαζόμενους οικονομικά, θα χτυπούν το σύστημα στην καρδιά του, θα ασκούν την μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση ενώ τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εμπεριέχει την κατάληψη σε χώρους κλειδιά όπως είναι ο ΔΕΣΜΗΕ για την ΔΕΗ ή τα κέντρα πληροφορικής των τραπεζών κλπ.
Μορφές αγώνα για αντίσταση υπάρχουν αρκεί να έχουν συντονισμένο χαρακτήρα και να σταματήσουν την πολυδιάσπαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: