Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι Βέλγοι εργαζόμενοι απέκλεισαν σήμερα τα σύνορα με τη Γερμανία !

Βέλγοι απεργοί απέκλεισαν σήμερα ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γερμανία και σταμάτησαν την κυκλοφορία σε ένα άλλο, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα από τη Γερμανία μέτρα λιτότητας στην ΕΕ.
Ο δρόμος που οδηγεί στη Γερμανία είχε αποκλειστεί πλήρως στο Οζέ, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς από το Κέλμις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Αμφότερες οι πόλεις βρίσκονται κοντά στη γερμανική πόλη του Άαχεν.
Το σοσιαλιστικό εργατικό συνδικάτο FGTB ανακοίνωσε πως οργάνωσε “μια συμβολική δράση για να αμφισβητήσει την πολιτική της Ευρώπης και της κυβέρνησης Μέρκελ που πιέζει για να περάσουν οι πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις … και θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων”.
Περίπου 400 συνδικαλιστές συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στις Βρυξέλλες, ακτιβιστές του FTGB μοιράζουν προκηρύξεις με τίτλο “Ας μην μας ληστέψουν” κατά του πακέτου λιτότητας των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.
Από την 24ωρη γενική απεργία, την πρώτη που πραγματοποιείται στο Βέλγιο εδώ και 18 χρόνια, έχουν παραλύσει όλες οι δημόσιες μεταφορές και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία προσφέρουν το ελάχιστο των υπηρεσιών. Η απεργία έληξε σήμερα στις 10 μ.μ. (τοπική ώρα, 23.00 ώρα Ελλάδας).
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στο Ζαβεντέμ, στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπολειτουργεί ενώ ένα δεύτερο στο Σαρλερουά, το οποίο εξυπηρετεί αερογραμμές χαμηλού κόστους, έχει κλείσει. Εντούτοις το πρωί δεν παρατηρήθηκαν μεγάλα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.
Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε για την ημέρα που μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ αναμένεται ότι θα υιοθετήσει ένα νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θεσπίζοντας την υποχρέωση όλων αυτών που θα το υπογράψουν να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Λόγω της απεργίας ζητήθηκε από τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής να φτάσουν νωρίτερα στις Βρυξέλλες, χθες Κυριακή, ή να χρησιμοποιήσουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μποβεσέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: