Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κολάζ του ΠΑΣΟΚ

Η συμπόρευση Βενιζέλου Λοβέρδου ασκεί ήδη ισχυρή επιρροή στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί δυναμική που είναι ακόμη απροσδιόριστο αν θα περάσει στην Βάση του ΠΑΣΟΚ και τελικά στην κοινωνία.
Στην πραγματικότητα για την ώρα συσπειρώνει γύρω της Βουλευτές- μέλη του Ε.Σ κυρίως και λιγότερο “Βάση”. Για αυτό ίσως οι προαναφερόμενοι να επιλέξουν να πάνε σε στενή κομματικά και σύντομη διαδικασία εκλογής προέδρου. Στην Βάση τόσο η επιρροή του ΥΠΟΙΚ όσο και του Υπουργού υγείας αλλά και των Βουλευτών που τους στηρίζουν ακολουθεί λογικά την πτώση της επιρροή του ΠΑΣΟΚ, αν και οι δυο τους παραμένουν ισχυροί κυρίως λόγω της προσωπικότητας τους.
Ο μόνος που δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για αυτή την κίνηση των δυο υπουργών ήταν ο κ Γιανης Ραγκούσης: «Δεν είμαι θετικός»
Το ρεπορτάζ αναφέρει «άγνοια» του  κ. Γιάννη Ραγκούση αναφορικά με την συνάντηση των δύο υπουργών. Στην πραγματικότητα ο κ. Ραγκούσης δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο. Στην συζήτηση που είχαν τους διαμήνυσε πως δεν βλέπει θετικά την πρωτοβουλία τους.
Συμφώνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες ο κ Ραγκουσης θα περιμένει να δει πως θα κινηθούν τα πράγματα και θα αποφασίσει αν θα κινηθεί για να βρεθεί απέναντι σε αυτά, με μεταρρυθμιστική πρόταση.

Σε αυτή την περίπτωση φιλοδοξεί να συσπειρώσει το ακραία μεταρρυθμιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, της πρώην τρόικας της ευελφάλειας, του κ. Μόσιαλου, κάποιων στελεχών που αποκαλούνται κηπουροί, ευελπιστεί στους πρώην Παπανδρεϊκούς καθώς και στελεχών του ευρύτερου νεοφιλελεύθερου χώρου. Αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα μετά την ήττα ίσως συναντήσουν την πορεία της Ντόρας με την οποία υπάρχουν ήδη  ιδεολογικές ταυτίσεις.
Μετά την αποχώρηση Λοβέρδου ο δρόμος για την ηγεσία της πάλαι ποτέ Τρόικας είναι ανοιχτός όπως και κάθε άλλος δρόμος. Η πλευρά των μεταρρυθμιστών με μηδαμινή επιρροή στη Βάση του  ΠΑΣΟΚ  ευελπιστεί σε μια ανοιχτή διαδικασία στην όποια η ελληνική κοινωνία θα πάρει στην πλάτη το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ και  θα το καταστήσει ικανό…  για να τα αλλάξει όλα.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από άλλες πηγές επιμένουν ότι δεν θα δοθεί χρίσμα σε Παπανδρεϊκή υποψηφιότητα ούτε ο ΓΑΠ θα είναι υποψήφιος όπως είναι γνωστό. Αυτό κλείνει τον δρόμο σε Καστανίδη που πόνταρε  σε χρίσμα αλλά ανοίγει δρόμους σε Παπουτσή που  έχει δηλώσει εγκαίρως Παρών.
Ο ρόλος του Γραμαμτέα του κινήματος εδώ είναι κομβικός. Αν υποστηριχτεί από Καρχιμάκη ο Παπουτσής  ίσως κινητοποιήσει Χρυσοχοίδη και Καστανίδη για να συνεχίσουν το έργο του ΓΑΠ. Με αποστολή τους να βρουν τον σύγχρονο φιλελεύθερο σοσιαλισμό του Στρος Καν, την χαμένη Δημοκρατία στην Ευρώπη και τον αυθεντικό Σοσιαλισμό στην Κόστα Ρίκα.
Σημειώνεται  εδώ ότι το περιβάλλον του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν θέλει να προβεί σε κανέναν απολύτως σχολιασμό για την ώρα ενώ στο γραφείο του η ατμόσφαιρα μυρίζει… καμένο χαρτί.
Δυναμικά η επιρροή των Παπουτσή Καρχιμακη, Καστανίδη και Χρυσοχοίδη στους βουλευτές είναι μικρή και στα χαμηλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως επιρροή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Οπωσδήποτε το αποτέλεσμα που θα φέρουν είναι ανάλογο του πόσες τοπικές θα ανοίξουν την ήμερα των εκλογών, καθώς όσες περισσότερες ανοίξουν κυριακάτικα τόσο καλύτερα θα πάνε. Θέλουν προφανώς ανοιχτή διαδικασία.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ο Γραμματέας να μην κινηθεί σε υποστήριξη κάποιου οπότε ο Παπουτσής λογικά θα αποσυρθεί.  Τα στελέχη της κίνησης σε αυτη την περιπτωση θα κινηθούν προς Βενιζέλο καθώς είναι σκληροί κομματικοί.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμη: η υποψηφιότητα της κ  Κατσέλη  η οποία μοιάζει απομονωμένη σε μια χαλαρή πρώην σχέση με την Αριστερή πρωτοβουλία.
Η αντι-νεοφιλελεύθερη υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα ο οποίος αν και κομμένος από τα ΜΜΕ διατηρεί καλή παρουσία στο διαδίκτυο και επιρροή στο Ιστορικό ΠΑΣΟΚ.
Το πιο σημαντικό ρόλο όμως στο αντιμνημονιακό του ΠΑΣΟΚ θα παίξουν οι πάντα ισχυροί στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές, στις τάξεις των οποίων εξετάζεται ακόμη και η πιθανότητα αντιμνημονιακής Σοσιαλιστικής πρότασης για την ηγεσία.
Ενώ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ καθώς και μικρότερες ομάδες παρακολουθούν με ενδιαφέρον, πάντα όμως από αντιμνημονιακή σκοπιά περιμένοντας τους μνημονιακούς στην γωνία.
Να σημειωθεί όμως ότι το αντιμνημονιακό του ΠΑΣΟΚ-που το μεγαλύτερο κομμάτι  και ουσιαστικά  διαρρέει οριζόντια όλη την βάση   του ΠΑΣΟΚ- είναι ασύνταχτο οργανωτικά όπως κάθε άλλο  αντιμνημονιακό μέτωπο στην χώρα.  Παραμένει ο άγνωστος Χ της διαδικασίες και πάντα επιρρεπές σε πολιορκία των μνημονιακών με προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: