Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός ο άγνωστος...

Διεργασίες ανάλογες με την αλλαγή δεδομένων την οποία επέφερε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είναι σε εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνασπισμός δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς μετεξελίσσεται σε ενιαία παράταξη. Με ορίζοντα το ιδρυτικό συνέδριο της ερχόμενης άνοιξης, τις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων απασχολούν ζητήματα όπως ο ρόλος των συνιστωσών, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, οι διαδικασίες ενοποίησης και ο ακριβής πολιτικός προσανατολισμός ο οποίος θα συγκεράσει (;) τις διαφορετικές τάσεις.
Πάλαι ποτέ διακαής πόθος του Αλέκου Αλαβάνου και σημείο τριβής με την Κουμουνδούρου, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα θα είναι πλέον γεγονός μετά το εναρκτήριο λάκτισμα του Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι η διοργάνωση καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών. Ανοιχτές συνελεύσεις θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης τον Οκτώβριο, με
στόχο τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές εκφάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχήμα που θα προκύψει πρόκειται να λειτουργήσει ως Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου το οποίο θα επισφραγίσει τον ενιαίο φορέα την προσεχή άνοιξη.

Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αθανασίου διευκρινίζει ότι οι διεργασίες δεν ξεκινούν από μηδενική βάση, υπό το πρίσμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σαφές ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς», «στηρίζεται στην πολιτική ενότητα» και «έχει συγκεκριμένες οργανωτικές δομές και διαδικασίες». Σημειώνει, πάντως, ότι η παράταξη οφείλει να διαθέτει «ένα πολιτικό σχέδιο και ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα». Όσον αφορά στο όνομα του νέου μορφώματος, αυτό «θα περιέχει οπωσδήποτε το αναγνωρισμένο στην κοινωνία όνομα ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Αθανασίου θεωρεί ότι η ενοποίηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε επίπεδο βάσης, με εκλογή ενδιάμεσων οργάνων σε περιφέρειες και πόλεις. Ο ίδιος δίνει έμφαση στις συγκλίσεις των συνδικαλιστικών φορέων και των νεολαίων που βρίσκονται υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελίξεις στη λογική της ενοποίησης αναμένονται και στον τομέα των ΜΜΕ της παράταξης, όπως και στα όργανα θεωρητικής επεξεργασίας των θέσεων.

Η πρόκληση του εγχειρήματος έγκειται αναμφίβολα στο βαθμό της συνεννόησης ανάμεσα στις διάφορες και διαφορετικές συνιστώσες. Κοινή συνισταμένη στις πρώτες τοποθετήσεις στελεχών είναι η βούληση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και μεγάλης παράταξης της αριστεράς η οποία δεν θα παραμερίζει τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, συνιστώσες όπως οι ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ και ΑΝΑΣΑ δίνουν έμφαση στο μεταβατικό χαρακτήρα της διαδικασίας ο οποίος θα διασφαλίζει συνθήκες διαλόγου και εξωστρέφειας. Την αποφυγή μιας διοικητικού τύπου διάλυσης των συνιστωσών εκφράζουν το Κόκκινο και η ΔΕΑ. Από την πλευρά τους, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ και η ΕΔΗΚ διαφωνούν με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα, εκφράζοντας την άποψη ότι η εξέλιξη θα πλήξει την ιδεολογική οντότητα της εκάστοτε συνιστώσας και θα λειτουργήσει σε βάρος της περαιτέρω συσπείρωσης στο χώρο της αριστεράς. Σύμφωνοι με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΑΠΟ, οι Οικοσιαλιστές και ο Νέος Αγωνιστής. Ένα ευρύ αλλά και ευέλικτο κόμμα οραματίζεται η ΚΟΕ.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αναλάβει το συντονισμό της οργανωτικής επιτροπής του ιδρυτικού συνεδρίου ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις αλλαγές στο σχήμα το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της λογικής του κομματισμού.

Δ.Παπαδημούλης: Αλλάζουμε, χτίζοντας πάνω στο 27%.
Γ.Δραγασάκης: Πάμε για πλουραλιστικό και συμπαγή ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα.
Π.Λαφαζάνης: Ναι σε κόμμα, όχι σε συντηρητική μετατόπιση: Να συζητηθεί το «πακέτο».
Δ.Στρατούλης: Να διατηρήσουμε τη ριζοσπαστικότητα των θέσεων.
Αλ.Μητρόπουλος: Να διορθώσουμε τις προγραμματικές μας ελλείψεις

Την πεποίθηση ότι «οι όποιες φοβίες ή αγκυλώσεις, όχι μόνο συνιστωσών αλλά και άλλων οργανώσεων της αριστεράς, θα ξεπεραστούν από έναν ανοιχτό σε συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το λαϊκό κίνημα που φύσηξε για να προχωρήσει το καράβι μας» εκφράζει ο Μάκης Μπαλαούρας με άρθρο στην Εποχή. Ειδικότερα για το ρόλο των συνιστωσών σημειώνει: «Οι συνιστώσες δεν θα έχουν πια λόγο ύπαρξης ως τέτοιες. Προφανώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει έστω και με συνύπαρξη κάποιων συνιστωσών και πέραν ενός βραχύβιου μεταβατικού διαστήματος, γιατί δεν είναι δυνατόν διοικητικά να διαλυθούν οι συνιστώσες που δεν το επιθυμούν. Είναι όμως προφανές ότι θα αφυδατωθούν όταν ο νέος δημοκρατικός, λαϊκός, συμμετοχικός ΣΥΡΙΖΑ υπάρξει».

Ζήτημα με την προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ θέτει ο Νίκος Αρβανίτης: «Μπορεί ο καθένας να είναι αξιόλογος και ικανός και δραστήριος και να έχει όλα τα χαρίσματα, αλλά δεν έχει το χάρισμα να προβάλλει με τρόπο και επιχειρηματολογία κατανοητή από το ακροατήριο τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι θέμα υποτίμησης κανενός, αλλά θέμα οι προτάσεις και οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλονται όσο γίνεται πιο κατανοητές και να μην επιδέχονται και από τον πιο κακοπροαίρετο παρερμηνείες και να αποπροσανατολίζουν το ακροατήριο, όπως σε όλη την προεκλογική περίοδο που αυτό συνέβαινε».

Γενικότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται στην ανάλυση ότι μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος δεν τον επέλεξε στην κάλπη με βάση ιδεολογικά κριτήρια, γεγονός το οποίο «εγκυμονεί κινδύνους και απαιτεί αξιολόγηση». Επιπλέον, ζητούν εκείνοι οι οποίοι θα διαχειριστούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το πόστο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιτρέψουν την ολίσθηση και την αφομοίωση της παράταξης. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί η λεγόμενη «σκιώδης κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανάμεσα σε άλλα συγκροτήθηκε και με γνώμονα την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων τάσεων, προς αποφυγή των όποιων εσωτερικών δυσαρεσκειών.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: