Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

NYT: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα

“ Άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη και του Τζέιμς Γκάλμπρειθ στην αμερικανική εφημερίδα ”
"Μόνο η Αριστερά μπορεί να σώσει την Ελλάδα" τιτλοφορείται άρθρο των New York Times το οποίο υπογράφουν ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης και ο συνάδελφος του καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ.
Όπως υποστηρίζουν οι δύο καθηγητές "Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει την αυτοκαταστροφική ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό. Ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει τώρα μια εκστρατεία για την αποκατάσταση της ΕΡΤ ως δυνητικά ανεξάρτητου ραδιοτηλεοπτικού φορέα".
Ιδιαίτερα επικριτικό είναι το άρθρο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όχι μόνο στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και για την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας: "Τώρα, η κυβέρνηση μπαίνει σε μια σκοτεινή συζήτηση για τη λιτότητα, την εμπιστοσύνη των πιστωτικών αγορών σε μια ανοιχτή μάχη για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία" σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι και ως μόνη διέξοδο στον αντίποδα της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ "Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως η εναλλακτική λύση, και ο Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός" τονίζουν.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με όσα τερατώδη αναφέρονται από τους αντιπάλους της Αριστεράς στην Ελλάδα "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί, όπως ισχύει και το ότι πως κάθε ελληνική κυβέρνηση θα διαφωνήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα βαθμό, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το γεγονός είναι, σήμερα, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Ευρώπη".

Ειδική αναφορά γίνεται στο άρθρο στο γεγονός ότι το "παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα θα έβλεπε με τρόμο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αφορά τους ευρωπαίους φορολογούμενους και αυτό που περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να τα «αρπάξει» από τους επενδυτές".

Ως γενικό συμπέρασμα παρουσιάζεται το γεγονός ότι "Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης", ενώ έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι οι Ελληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ούτε να δουν την ευρωζώνη να διαλύεται. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι δύο καθηγητές "Οι Έλληνες γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση, με την όλο και πιο σκληρή λιτότητα και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει παταγωδώς. Εάν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη. Οι βασικές απαιτήσεις για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών".

Τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο συνάδελφος του καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταπολεμήσει την πείνα και το ξενοφοβικό νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. "Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τη σωτηρία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες" καταλήγει το άρθρο.

Ολόκληρο το άρθρο των New York Times στα αγγλικά ΕΔΩ
periodista 

Δεν υπάρχουν σχόλια: