Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τρόικα, Σαμαράς, Βενιζέλος: Τρέμουν πολιτική αλλαγή

Eurogroup: Τρέμουν πολιτική αλλαγή και ανατροπή Μνημονίου
Φόβος και τρόμος διακατέχει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας μπροστά στην προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και αλλαγής της κυβέρνησης στην Αθήνα, η οποία θα έχει διαφορετική προσέγγιση του δημοσιονομικού προβλήματος τη χώρας και άλλες μεθόδους επίλυσής του.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προς την Τρίτη.
Είναι σαφές ότι αυτό που θέλουν οι εταίροι μας είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου "γιατί, διαφορετικά, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες" προειδοποίησαν οι ίδιοι τον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, δεξί χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Γέρουν Ντέισενμπλουμ, δήλωσε επίσης ότι η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου.
Ακόμη και στην περίπτωση πολιτικής κρίσης ή και πτώσης της κυβέρνησης, η αξιολόγηση συνεχίζεται, καθώς είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων" εξήγησε ο ίδιος. "Δεν θέλω να μπω σε εικασίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλαβαίνω τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και εύχομαι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταλάβουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ τους και της εφαρμογής του προγράμματος", είπε συγκεκριμένα ο κ. Ντέισενμπλουμ.
Την ανάγκη τήρησης αυτού του σφικτού χρονοδιαγράμματος πάση θυσία υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους τόσο ο κ. Ντέισενμπλουμ όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν. Μόνο με αυτό τον τρόπο, επέμειναν και οι δυο τους, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη Ιουλίου, απώτατο καταληκτικό όριο, μετά την παρέλευση του οποίου το ΔΝΤ θα αναστείλει την καταβολή των δικών του δόσεων προς την Ελλάδα. Ο λόγος της αναστολής είναι ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα διάσωσης είναι αυτό να είναι αποδεδειγμένα πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

Ανακεφαλαιοποίηση - δημόσιο χρέος

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ποσών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (περίπου 50 περίπου δισ. ευρώ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) χωρίς να προσμετρόνται αυτά τα χρήματα στο δημόσιο χρέος των κρατών - μελών, είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αβάσιμες. Και τούτο διότι πραγματοποιήθηκε, βεβαίως μια κατ' αρχήν συμφωνία γι' αυτό τον σκοπό στο προχθεσινό Eurogroup, αλλά υπό τον όρο ότι η αναδρομική ανάληψη αυτού του βάρους του δημόσιου χρέους από τον ΕΜΣ θα αποφασίζεται κατά περίπτωση για κάθε χώρα - μέλος που υποβάλει σχετικό αίτημα. Τα σχετικά αιτήματα αποφάσισαν επίσης οι 17 ΥΠΟΙΚ του Eurogroup θα αρχίσουν να συζητούνται κατά περίπτωση, από το φθινόπωρο του 2014, δηλαδή ύστερα από ένα και πλέον έτος από σήμερα.
Με άλλα λόγια, το "καρότο" απέχει ακόμη πολύ από το στόμα της Ελλάδας και ενδεχομένως της Κύπρου. Αλλά και αν ακόμη αυτή η δυνητική απόφαση έφτανε στην υλοποίησή της, θα πρέπει να έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι για το οποίο πιέζει η Γαλλία, αλλά αντιστέκεται ακόμη η Γερμανία. Κι ακόμη, η οποιαδήποτε ελάφρυνση του (ελληνικού, στην περίπτωσή μας) δημόσιου χρέους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσει να λύσει οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα. Και τούτο διότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, σε πρώτη φάση, για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι 60 δισ. ευρώ, ψιχία, δηλαδή, μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης τόσο των ελληνικών όσο και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών κολοσσών.
Η ενεργοποίηση, κατά περίπτωση, της ανάληψης ενός τμήματος του δημόσιου χρέους μιας υπερχρεωμένης χώρας όπως η Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ΕΜΣ) από το καλοκαίρι του 2014 αφήνει ανοικτό το Eurogroup, με τη χθεσινή απόφαση του, αν θα γίνει μαζί με ένα κούρεμα των άνω των 100 χιλιάδων ευρώ καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προοπτικής θα είναι να εγκαταλείψουν τις ελληνικές τράπεζες όσοι "μεγάλοι" καταθέτες τους έχουν απομείνει, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλείς τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Αποτέλεσμα: νέο πλήγμα στις παραπαίουσες τράπεζες της Ελλάδας και του υπόλοιπου κοινοτικού Νότου και παράλληλα νέος πλουτισμός των ολλανδικών, γερμανικών αυστριακών, φιλανδικών κ.λπ. τραπεζών. Προβλέπεται, επίσης, το υπερχρεωμένο κράτος - μέλος (σ.σ.: Ελλάδα), που θέλει οι τράπεζες του να μπουν στον ΕΜΣ, να συνεισφέρει το ίδιο το 20% των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, ενώ το ο ΕΜΣ θα καταβάλει τα υπόλοιπα.
Τέλος, για να ενταχθεί μια τράπεζα υπερχρεωμένης χώρας (Μνημόνιο κ.λπ.) στον ΕΜΣ, θα πρέπει αυτή η χώρα να δανειστεί η ίδια από τον ΕΜΣ ένα ποσό τόσο μεγάλο, που να είναι ικανό να αυξήσει το ποσοστό κεφαλαιοποίησης της υποψήφιας για "προστασία" από τον ΕΜΣ τράπεζας αυτής της χώρας στο 4,5%. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα "καρότο" γεμάτο αγκάθια και θα είναι ηλίθιος αυτός που θα δοκιμάσει να το δαγκώσει.
Δαράτος Γ.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: