Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ

Εως τις 27 Ιουλίου “κλειδώνουν” οι νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1/1/2014 στα εφάπαξ τα οποία χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας – ΝΠΔΔ. Την ημερομηνία αυτή προβλέπει, ως καταληκτική, η απόφαση που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης ορίζοντας 15μελή Επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Μ. Κωνσταντίνου που θα εκδώσει “εντός μηνός” πόρισμα για τη μηχανογραφική εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού των εφάπαξ.
Τα νέα ποσά εφάπαξ θα είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σημαντικά μειωμένα αφού θα διαμορφώνονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου, τα έσοδα από τις εισφορές των “εν ενεργεία”, τον αριθμό των (συνεχώς αυξανόμενων) συνταξιοδοτούμενων κ.α άλλων οικονομικών παραμέτρων, σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4046/12 ο οποίος επιβάλλει το “μηδενισμό” των ελλειμμάτων και τη διακοπή κάθε κρατικής επιχορήγησης.
Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αποφασιστεί η ενοποίηση των Ταμείων Πρόνοιας (κατ’ αντιστοιχία με την ενοποίηση των επικουρικών) οι περικοπές στα εφάπαξ θα είναι “πολλών ταχυτήτων”, ανάλογα με την οικονομική επάρκεια κάθε Ταμείου στο δε Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αποκάλυψε η “Η”, προδιαγράφεται ο κίνδυνος, μετά τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, τα σχετικά ποσά να περιοριστούν στα 5.300 ευρώ – 7.000 ευρώ, αντί των 40.000 ευρώ που καταβάλλονται κατά μέσο όρο σήμερα μετά τη μείωση του 38,5%.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: