Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΟΧΑΛΚΟ:Τα άρπαξε και φεύγει-Πάνω από 30 εκ. οι κρατικές επιδοτήσεις

Ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα ποσά επιχορήγησης εταιρειών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τα επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο ενός μόνο αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα ο φορολογικός συντελεστής για την επιχείρηση ήταν 20%, ενώ ανάλογα ήταν ποσά που είχε καταβάλει στην επιχείρηση το ελληνικό κράτος στο παρελθόν, από άλλα επενδυτικά προγράμματα.
Η επιχείρηση "μετακόμισε" στο Βέλγιο, με τον Αντώνη Σαμαρά να υπόσχεται επιπλέον ελαφρύνσεις στη βαριά βιομηχανία και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων να προειδοποιεί και με άλλες αποχωρήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε σε καμία στιγμή το χαρτί των εδώ συμφερόντων της επιχείρησης, της μείωσης των επιδοτήσεων ή της ρήτρας που σε άλλες χώρες υπάρχει σε ανάλογα προγράμματα ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση τμημάτων της επιχείρησης. Προφανές είναι ότι η εταιρία μετέφερε το χρηματοοικονομικό της κομμάτι στο Βέλγιο και όχι τις γραμμές παραγωγής της, καθώς το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα, είναι πλέον πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Σε απάντηση ερώτησης της Ασημίνας Ξηροτύρη , ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι «εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν επιδοτηθεί για επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο Αναπτυξιακών Νόμων».

- ΕΛΒΑΛ ΑΕ: Έχουν υπαχθεί πέντε επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 33.864.311,85 ευρώ και επιχορήγησης 10.723.640,96 ευρώ, εκ των οποίων δύο έχουν ολοκληρωθεί και τρία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ: Έχει υπαχθεί και υλοποιείται επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 18.951.662 ευρώ και επιχορήγησης 5.685.498,60 ευρώ.
- ΕΤΕΜ ΑΕ: Έχει υπαχθεί και υλοποιείται επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 9.883.330 ευρώ και επιχορήγησης 3.459.165,50 ευρώ.
- ΣΥΜΕΤΑΛ: Έχει υπαχθεί και υλοποιείται επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 26.316.595 ευρώ και επιχορήγησης 7.894.978,50 ευρώ.
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ: Έχει υπαχθεί και υλοποιείται επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 1.531.295 ευρώ και επιχορήγησης 459.388,50 ευρώ.
- ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ: Έχουν υπαχθεί δύο επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 8.523.191,27 ευρώ και επιχορήγησης 2.983.116,94 ευρώ.

Ενήμερος ο Σαμαράς, κατανοούσε την απόφαση
Η εταιρία μετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο στα μέσα του Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά που ενημερώθηκε για την απόφαση του ομίλου και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα υπέρ των μεγάλων βιομηχανιών. Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν κι άλλοι επιχειρηματίες, ανώ ο τύπος εκθίαζε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών εκείνων ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των βιομηχάνων, με θετικές προτάσεις εξηγώντας ότι αφού λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν υπάρχουν περιθώρια για επιδοτήσεις και φορολογικές εξαιρέσεις, μπορούν και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής. Υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα να μειωθεί ο παράλογα υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ΕΦΚ στην ενέργεια όπως επίσης υπάρχουν περιθώρια να αποζημιωθούν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις με ένα μέρος των εσόδων του ΛΑΓΗΕ από το Χρηματιστήριο των Ρύπων.

Σε απόλυτη συμφωνία με τον πρωθυπουργό μερικές ημέρες αργότερα ο Γενικός Διευθυντής της Σιδενόρ, εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο, Νίκος Μαρίου, δήλωνε ότι "η εγχώρια χαλυβουργία, εξάντλησε όλα όσα μπορούσε να κάνει η ίδια για να ελαττώσει το παραγωγικό της κόστος, με μειώσεις αποδοχών και οργανωτικές αλλαγές. Ωστόσο δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας, που αντιπροσωπεύει πλέον το 56% του συνολικού παραγωγικού κόστους".

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ειδικός φόρος θα μειωθεί για τη βιομηχανική χρήση, ξεκινώντας από το αέριο με στόχο να φτάσει στο 4,8%. Βέβαια ο κ.Σαμαρας θεώρησε ότι δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, ενώ παραμένει ερώτημα πως υπολογίζουν τους φορολογικούς συντελεστές βιομήχανοι και κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί και εκεί την ελλάτωση στο 14%-15%.

Το δράμα του ΣΕΒ
Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επεσήμανε αναφορικά με την αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα πως «η ελληνική βιομηχανία, παρά τη μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητά της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου ενεργειακού κόστους και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Μάλιστα διαρροές από το ΔΣ του ΣΕΒ που είδαν τον καιρό εκείνο το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο πληροφορίες από την αγορά που θέλουν και άλλες εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό με τα ονόματα του ΟΤΕ, της Intralot, της Folli Follie και του Oμίλου Μυτιληναίου να βρίσκονται στην... πρώτη γραμμή των υποψηφίων, καθώς οι τελευταίες έξοδοι εταιρειών (Τιτάν, ΕΛΠΕ) στις αγορές για δανεισμό έγιναν με «τσουχτερά» επιτόκια.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ σημείωνε ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα.

Φυσικά πίσω και από τις απειλές του ΣΕΒ την περίοδο εκείνη βρίσκονταν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους που η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει και πάλι αυτές τις ημέρες.

Τι μεταβιβάστηκε
Σε περίπου 184 εκατ. ευρώ θα αποτιμάται με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές το υπόλοιπο ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο, το οποίο δεν θα ανήκει στη βελγική Viohalco SA, μετά τη συγχώνευσή της με την ελληνική εταιρεία συμμετοχών Βιοχάλκο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Βιοχάλκο, που απαντά στην επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρεται ότι οι μετοχές της Viohalco S.A. μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσής της με τη Βιοχάλκο Α.Ε. και της απορρόφησης από τη Viohalco S.A. της COFIDIN S.A., θα κατανεμηθούν ως εξής: Οι σημερινοί μέτοχοι της Βιοχάλκο A.Ε. θα κατέχουν το 78,75% του συνόλου των μετοχών της, ενώ οι σημερινοί μέτοχοι της COFIDIN S.A. θα κατέχουν το 21,25% του συνόλου των μετοχών της.

Επίσης αναφέρει ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του βελγικού ενημερωτικού δελτίου για τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Viohalco S.A. στο χρηματιστήριο Euronext Brussels η εταιρία έχει πληροφορηθεί ότι οι βασικοί μέτοχοί της κ.κ. Νικόλαος Στασινόπουλος και Ευάγγελος Στασινόπουλος κατέχουν έκαστος, άμεσα και έμμεσα, 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας COFIDIN S.A. και ότι δεν υφίσταται καθ’ οιονδήποτε τρόπο έλεγχος εκ μέρους τους επ' αυτής.

Η COFIDIN κατέχει σήμερα τα εξής ποσοστά στις θυγατρικές της Βιοχάλκο: στην ΕΛΒΑΛ ΕΛΒΑ-1,00% Α.Ε. 4,61%, στη ΧΑΛΚΟΡΧΑΚΟΡ-2,86% Α.Ε. 6,31%, στη ΣΙΔΕΝΟΡ ΣΙΔΕ-4,62% Α.Ε. 0,90% και στα ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. 1,20%.

Έτσι, μετά τη συγχώνευση των τριών εταιρειών η Viohalco SA θα είναι μέτοχος της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. με 69,05% και θα ελέγχει δικαιώματα ψήφου στο 73,14%, στη ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. θα κατέχει το 59,86% με δικαιώματα ψήφου 66,41%, στη ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. το 68,79% με δικαιώματα στο 75,51% και στη ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. θα συμμετέχει με 1,20% και θα ελέγχει το 85,88% των δικαιωμάτων ψήφου.
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: