Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γερμανικό ταμιευτήριο στήνει 40 υποκαταστήματα στην Ελλαδα

Δίκτυο σαράντα αυτόνομων τοπικών υποκαταστημάτων σχεδιάζουν για την Ελλάδα τα Sparkassen από το 2014 και έπειτα...
Αν οι παλαιότεροι πολιτευτές έταζαν κάποτε σε «κάθε πόλη και από ένα πανεπιστήμιο», οι σημερινοί σχεδιάζουν, μαζί με Γερμανούς τραπεζίτες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με όσους Έλληνες επιχειρηματίες διαθέτουν ακόμη ορισμένα κεφάλαια, σε κάθε νομό και από ένα ταμιευτήριο, για "χάρη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" κάθε περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα:
Την ίδρυση 35 έως 40 αυτόνομων τοπικών ταμιευτηρίων σχεδιάζει να στηρίξει μακροπρόθεσμα το γερμανικό Ίδρυμα των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung fuer Internationalen Kooperation). Όχι μόνο παρέχοντας τις «τεχνικές» γνώσεις του, αλλά και ορισμένα από τα απαιτούμενα «κεφάλαια κίνησης». Το Ίδρυμα των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία αναλαμβάνει την επέκταση του μοντέλου των πανίσχυρων γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) σε όλο τον κόσμο. Η «εισβολή» των Sparkassen στην Ελλάδα αναφέρεται σε εσωτερικό δελτίο των ταμιευτηρίων, το οποίο έχει στη διάθεσή του το «Κ».

Σύμφωνα με το ίδιο ντοκουμέντο, το οποίο κάθε άλλο παρά διαψεύδεται από εκπροσώπους των Sparkassen στο Βερολίνο με τους οποίους μίλησε το «Κ», η ίδρυση των δύο τοπικών ταμιευτηρίων στην Κεντρική Μακεδονία (Βέροια) και την Πελοπόννησο (Πάτρα), την οποία ανήγγειλε πριν από τέσσερις μήνες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων (DSGV), κ. Γκέοργκ Φάρενσον, δεν θα έχει παρά «πιλοτικό» ή, αλλιώς, δοκιμαστικό χαρακτήρα.
Τα «πιλοτικά» τοπικά ταμιευτήρια σε Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο θα καλύψουν επενδυτικές ανάγκες ύψους 25 εκατ. έως 40 εκατ. ευρώ, κατά τις ίδιες πηγές. Το ποσό δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέο για τοπικές οικονομίες, ειδικά σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης πιστωτικής ασφυξίας σαν τις σημερινές. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αντληθούν είτε από Έλληνες κεφαλαιούχους είτε από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε από τα Sparkassen.
Μάλιστα, στο Βερολίνο, όπου εδρεύει η Γερμανική Ένωση των Ταμιευτηρίων, θεωρούν πως η παλαιότερη «κριτική» στάση της Κομισιόν προς τα ταμιευτήρια δεν ισχύει πια και πως ολοένα αυξάνονται οι «υποστηρικτές» τους μεταξύ των Ευρωπαίων.
Εξάλλου, και η Task Force, υπό τον Γερμανό τεχνοκράτη κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, έχει βοηθήσει από τον περασμένο Νοέμβριο σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σημαντικός είναι ο ρόλος στο όλο project και του εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Χανς-Χόαχιμ Φούχτελ.
«Δεν σχολιάζουν» ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ
Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Αθήνα έναν μήνα μετά τον κ. Φάρενσον (18 Ιουλίου 2013) επισφράγισε -μεταξύ άλλων-με τον πιο επίσημο τρόπο τη βούληση των Sparkassen να προωθήσουν ένα ολόκληρο δίκτυο αυτόνομων μεταξύ τους ταμιευτηρίων σχεδόν σε καθέναν από τους 52 νομούς (ή, αλλιώς, «περιφερειακές ενότητες») της χώρας, λένε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Μαζί με τον κ. Σόιμπλε ήρθε και ο Χ. V JL πρόεδρος του Ιδρύματος των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία, κ. Χάανριχ Χάασις, ο οποίος είναι ο «αρχιτέκτονας» της επέκτασης του μοντέλου των Sparkassen και στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή του σε περίπου 55 κυρίως αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ αυτών και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Σόιμπλε μαζί με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά,και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων από τα Sparkassen, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΥΠΟΙΚ.
Πάντως, από ελληνικής πλευράς αποφεύγουν να μιλήσουν για οτιδήποτε σε σχέση με αυτό, αν και ρωτήθηκαν από το «Κ», παρότι, σύμφωνα με τους Γερμανούς, είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση η οποία τους προσκάλεσε να συνδράμουν στην οργάνωση ενός «συστήματος Sparkassen» στην Ελλάδα.
Οι δε τραπεζικοί αναλυτές «κλείνουν» την κουβέντα λέγοντας πως αρκούν οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εγχώριας οικονομίας, αν και αυτές ολοένα και περισσότερο αυξάνονται.
Ένα τόσο μεγάλο δίκτυο τοπικών ταμιευτηρίων σαν και εκείνο που συζητούν -σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του «Κ» από το Βερολίνο- εδώ και δύο μήνες οι δύο πλευρές θα μπορούσε, κατά ορισμένους τραπεζικούς αναλυτές, να ανεβάσει τη δυνατότητα κάλυψης των επενδυτικών αναγκών από πλευράς των τοπικών ταμιευτηρίων που ετοιμάζουν τα Sparkassen σε 1 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ, λένε γνώστες της αγοράς.
Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών
Ουσιαστικά, οι μόνοι νομοί στους οποίους δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να στηρίξουν την ίδρυση τοπικών ταμιευτηρίων οι Γερμανοί είναι αυτοί της Κρήτης, όπου είναι πολύ έντονη η παρουσία της Παγκρήτιας Τράπεζας, με πάνω από 50 υποκαταστήματα (60 σε όλη τη χώρα), επίσης οι γιγάντιες περιφέρειες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλες ακριτικές με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές του «Κ» από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), με την οποία τα Sparkassen βρίσκονται σε συνεχή επαφή (τελευταία συνάντηση έγινε στις 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα), οι δύο πλευρές αναμένεται να περάσουν σε μια φάση αναγκαστικής αλλά «ειρηνικής» συμβίωσης σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.
Τι σημαίνει αυτό; Πως τα Sparkassen δεν πρόκειται να ανοίξουν τοπικό ταμιευτήριο σε πόλη στην οποία υπάρχει υποκατάστημα συνεταιριστικών τραπεζών. Ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο για το σύνολο των νομών στους οποίους δραστηριοποιούνται ήδη οι συνεταιριστικές. Συγκεκριμένα, οι συνεταιριστικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα 147 υποκαταστήματα σε 32 νομούς. Η Πανελλήνια Τράπεζα, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι συνεταιριστικές, διαθέτει 28 υποκαταστήματα σε 17 νομούς. Αυτό δεν σημαίνει πως οι συζητήσεις μεταξύ Sparkassen – συνεταιριστικών τραπεζών δεν πάνε και πέραν της ειρηνικής συμβίωσης και, συγκεκριμένα, στον… αρραβώνα, αν όχι και στον γάμο, δηλαδή στην ανοιχτή οικονομική και τεχνική συνεργασία των δύο πλευρών.
Κόμβος των όποιων περαιτέρω εξελίξεων θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2013, χωρίς να αποκλείεται μια παράταση αυτής της διαδικασίας.
Από την πλευρά τους, τα Sparkassen δεν παραλείπουν να τονίζουν, αν και διακριτικά, είναι αλήθεια, πως το δυνατό τους στοιχείο δεν είναι άλλο από την «ασφάλεια» των καταθέσεων, γεγονός που έχει να κάνει με την ασφάλεια της γερμανικής οικονομίας έναντι της ελληνικής.
Πιο θερμή να υποστηρίξει αυτήν την ελληνογερμανική συνεργασία για την οργάνωση μιας τράπεζας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα πρότυπα των Sparkassen εμφανίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Αντίθετα, η ΓΣΕΒΕΕ επιχειρεί να κρατήσει μια πιο «ισορροπημένη» στάση, όπως λένε κύκλοι της.
*Αναδημοσίευση από το “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” της 19ης Οκτωβρίου
papaioannou-giannis 

Δεν υπάρχουν σχόλια: