Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η χορηγία του εθνικού φρονήματος και ο Γκούφη

Σε επικοινωνιακό εφιάλτη για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η τόνωση του εθνικού φρονήματος (και ο επαναπατρισμός ψήφων που διέρρευσαν προς την Χρυσή Αυγή) για τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το κλίμα στράβωσε από νωρίς αφού η απόφαση του υπουργού δεν άρεσε καθόλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά την απόφαση για τον αποκλεισμό των μηχανοκίνητων μονάδων και των πτήσεων κατά τις εθνικές επετείους προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Στην προσπάθειά του να αμβλυνθούν οι εντάσεις ο κ.Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι το κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 35.000€ (ανεπίσημα πάντως κύκλοι του ΓΕΕΘΑ μιλούσαν για 350.000€) θα καλυφθεί από χορηγία.

Συγκεκριμένα την υποχρέωση για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων «όσο και αν είναι αυτό» ανέλαβε ο κ.Βαρδινογγιάνης. Η απόφαση αυτή πάντως πυροδότησε νέες αντιδράσεις με βουλευτές από την αντιπολίτευση (αλλά και από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ) να μιλάνε για χορηγία εθνικού φρονήματος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έπρεπε να ένιωθε αρκετά ικανοποιημένος από τον τρόπο που εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, αφού τα εν πολλοίς ελεγχόμενα «μεγάλα ΜΜΕ» έκαναν αυτό που ο λαός ονομάζει «γαργάρα» την υπόθεση. Όλα έδειχναν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η παρέλαση θα μπορούσε να φέρει μερικά επικοινωνιακά οφέλη στην κυβέρνηση.

Και ύστερα ήρθε ο Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Μακεδονίας απέστειλε προσκλήσεις για την εξέδρα των επισήμων σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και το ΠΑΣΟΚ εξεράγει εκ νέου. Στον γενικό χαμό που προκλήθηκε αρχικά εμφανίστηκαν διάφορες παραφωνίες μεταξύ βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού που προφανώς δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τα non-paper που κυκλοφόρησαν τα δύο κόμματα και η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ο Τζιτζικώστας προσπάθησε αρχικά να δικαιολογήσει την απόφασή (που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα προκαλούσε κυβερνητικούς τριγμούς) θέτοντας το επιχείρημα της «θεσμικότητας» της απόφασής του αλλά η φωτιά δεν έσβηνε με τίποτα, οπότε πάνω στα νεύρα του αποφάσισε να πετάξει ένα μπιτόνι βενζίνη και να τα κάψει όλα…

Απάντησε στο ΠΑΣΟΚ ότι κάποιος άλλος περιφερειάρχης πιθανώς να μην έστελνε προσκλήσεις ούτε στον κ.Βενιζέλο θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση εξαιτίας της καταδίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου και κόντεψε να προκαλέσει έμφραγμα στον Ευάγγελο ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα βαρύνει με την παρουσία του την εξέδρα των επισήμων κατά την αυριανή παρέλαση.

Ο κύριος Βενιζέλος βέβαια δεν διευκρίνισε αν εκνευρίστηκε επειδή γίνεται προσπάθεια σύνδεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου με το ΠΑΣΟΚ (μιας και φαίνεται ότι στην Χαριλάου Τρικούπη δεν ξέρουν τον κύριο που παραλίγο να γίνει πρόεδρος του κινήματος) ή επειδή των στεναχώρησαν οι θύμησες από την εποχή που ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική επιτροπή διερρήγνυε τα ιμάτια του για λογαριασμό του Άκη).

Σε κάθε περίπτωση η εκμετάλλευση της παρέλασης οδηγήθηκε σε επικοινωνιακό φιάσκο και μάλιστα την χειρότερη στιγμή. Την ώρα δηλαδή που ο Σαμαράς παρουσιαζόταν σαν το λιοντάρι (που θα γίνει αργότερα αρνάκι) προτάσσοντας τα στήθη του για να αναχαιτίσει τις αδιανόητες απαιτήσεις των αδίστακτων δανειστών μας.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου απέκτησε λοιπόν νέο ενδιαφέρον αφού όλοι πια θέλουν να δουν ποιοι θα βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων και δεν δίνουν δεκάρα για τα οχήματα που θα περνάνε από μπροστά τους. Κρίμα και τα καύσιμα του κυρίου Βαρδινογιάννη δηλαδή.

Όλα αυτά είναι αρκετά για να μας διασκεδάσουν αλλά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο Σίμος Κεδίκογλου αποφάσισε να παρέμβει και με το γνωστό του ύφος απευθυνόμενος προς τον κύριο Τζιτζικώστα δήλωσε μπροστά στις κάμερες ότι όταν κάποιος κάνει μια γκάφα καλό είναι να μπορεί να το παραδεχτεί και να την διορθώνει. Τέσσερις και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ ο Σίμος απέδειξε ότι είναι ο Γκούφη της κυβερνητικής επικοινωνιακής στρατηγικής.

Και τα καλύτερα δράματα μπορούν να σε κάνουν να γελάς, ιδιαίτερα όταν έχει κέφια ο σκηνοθέτης.
thepressproject 

Δεν υπάρχουν σχόλια: