Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η συγκυβέρνηση παίζει …τρίλιζα με τα μέτρα

“ Από το 2010 και ύστερα, η τρόικα ζητά και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιούν. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Οι κυβερνώντες, πάντα χρησιμοποιούσαν την δικαιολογία «Δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, μας πιέζει η τρόικα». Το «σώζουμε την πατρίδα», έχει εδώ και πολύ καιρό εγκαταλειφθεί. ”
Του Κώστα Καπνίση
Οριζόντια, κάθετα, πλάγια, όπως και να τα «βαφτίσουν» στην τραγική συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι εδώ και «δείχνουν» για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό με το δάκτυλο. Αν κάποιος κοιτάξει το κυβερνητικό «έργο» ψυχρά και με περισσή αντικειμενικότητα, αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι αυτό, είναι απλώς ανύπαρκτο. Η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι ένας απλός «διεκπεραιωτής» των αποφάσεων των δανειστών. Το ομολογεί άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση με τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Η συντριπτική πλειονότητα των αντιλαϊκών μέτρων – εντολών της τρόικα, «πέρασαν» με ΠΝΠ. Τα υπόλοιπα, «πέρασαν» με την ψήφο και τον εκβιασμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του «ΠΑΣΟΚ». Η τρόικα, λίγες ημέρες πριν την άφιξή της στην Ελλάδα, ζητά ή ακριβέστερα απαιτεί, πρόσθετα μέτρα ύψους δύο δισεκ. ευρώ για το 2014.
Τα μέτρα είναι καθαρά αντιλαϊκά και δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με τις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Η αλήθεια είναι, για να μην αδικεί κάποιος και την τρόικα, ότι αυτό το «έργο» έχει γίνει ανεκτό από την ίδια την κυβέρνηση.

Οι τροϊκανοί, δεν είναι τέρατα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι. Οι δανειστές και τρόικα είναι ότι πιο ακραίο και νεοφιλελεύθερο μόρφωμα έχει να επιδείξει η σύγχρονη ιστορία του καταρρέοντος - εκφυλισμένου καπιταλιστικού συστήματος. Με χρήματα και αριθμούς έχουν να κάνουν. Κοινώς δεν εξευμενίζονται. Δεν υπάρχει συναίσθημα. Οι άνθρωποι, τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν. Το αν αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με δόλιο και μοχθηρό τρόπο, δεν τους απασχολεί καθόλου. Τα έδωσαν και θέλουν να τα πάρουν. Για αυτό άλλωστε και στους όρους των Μνημονίων προβλέπεται απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας, αγγλικό δίκαιο και άλλα τέτοια «χαριτωμένα». Μια «σύμβαση» προσέφεραν, και κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας, προσφέρθηκαν να την υπογράψουν. Τόσο απλό. Το γιατί την υπέγραψαν, είναι μια άλλη συζήτηση, πολύ μεγάλη, η οποία αναμφίβολα πρέπει να γίνει μόλις η χώρα ξεμπλέξει με δαύτους. Τους τοκογλύφους εννοείται.

Από το 2010 και ύστερα, η τρόικα ζητά και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιούν. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Οι κυβερνώντες, πάντα χρησιμοποιούσαν την δικαιολογία «Δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, μας πιέζει η τρόικα». Το «σώζουμε την πατρίδα», έχει εδώ και πολύ καιρό εγκαταλειφθεί. «Φορέθηκε» πολύ άλλωστε και δεν πείθει κανέναν. Που και που ακούγεται και το περίφημο «Έχουμε καλύψει τα ¾ της διαδρομής», το οποίο συνοδεύεται από το «Είναι κρίμα να τα τινάξουμε όλα στον αέρα τώρα στην ουρά». Αυτές βέβαια τις ασυναρτησίες, δεν τις πιστεύει πια κανένας μέσα στην κυβέρνηση. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Λένε «ΝΑΙ» στην τρόικα, ο καθένας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Τα ψέματα όμως κάποια στιγμή τελειώνουν και έρχεται η ώρα του ταμείου. Θλιβερή στιγμή για τη συγκυβέρνηση. Καλείται λίγο πριν την πτώση της να πει «ΝΑΙ», πιθανότατα το τελευταίο, στον νέο εκβιασμό της τρόικα.

Δεν είναι να λυπάται αυτούς όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, για τον Γιάννη Στουρνάρα και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά τον ελληνικό λαό, την συντριπτική πλειονότητα του οποίου έχει εξοντώσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η τρόικα και οι δανειστές, 4 ολόκληρα χρόνια δεν άκουσαν ούτε μια σοβαρή πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση. Ούτε ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και αντιμετώπισης, με επιχειρήματα, του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, αυτό που λέει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, το λένε με τη σειρά τους τα κυβερνητικά στελέχη και τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πραγματικά εξωφρενικό. Όχι τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για την έλευσή του στην κυβέρνηση έχοντας οριστικοποιήσει το κυβερνητικό του σχέδιο.

Το κακό είναι ότι αυτοί οι πολιτικοί και όχι μόνο σαλτιμπάγκοι, υποτιμούν την νοημοσύνη και το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Λένε ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Δε λένε ποιοι την χρεοκόπησαν. Δεν θέλουν να γίνει καμιά εξεταστική (σοβαρή και αντικειμενική), δεν αναγνωρίζουν ευθύνη σε κανένα δικό τους πολιτικό στέλεχος. Αρνούνται τα πάντα, δεν λογοδοτούν και μάλιστα όποιον τους αμφισβητεί τον υβρίζουν και τον συκοφαντούν. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου πανικού και Συριζο – φοβίας. Έχουν την εντύπωση πως η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κάτι θα σημάνει για αυτούς. Δε διευκρινίζουν τι ακριβώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει αρκετή δουλειά μπροστά του. Το φυσιολογικό, είναι να δώσει όλο του το βάρος στην αρχή στο να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα και να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το ελληνικό σχέδιο εξόδου της χώρας μακριά από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Ήδη από ότι φαίνεται, οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα. Με αυτό θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι με πολιτικά τελειωμένους σχηματισμούς. Με αυτούς θα ασχοληθούν τα πολιτικά στελέχη των ίδιων των κομμάτων τους μετά την εκλογική συντριβή και ενδεχομένως, η ίδια η Δικαιοσύνη. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…
periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: