Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

"Σοκ και δέος" με βίαιη αύξηση ορίων και μείωση συντάξεων

Με τις Βρυξέλλες και την τρόικα να επιμένουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της ανεργίας, οι "διαρροές" του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά και οι χλιαρές "διαψεύσεις" του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση, επιβεβαιώνουν τη σχεδιαζόμενη τρίτη κατά σειρά παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Έτσι μέσα σε μόλις τριάμισι χρόνια που η χώρα βρίσκεται στον ζυγό του Μνημονίου, τα νέα μέτρα που "δοκιμάζονται" προκαλούν "σοκ και δέος":
1. Βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τρία έως δεκαπέντε χρόνια για περίπου 350.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ή πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ασφαλισμένοι (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) που «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν. Το μέτρο αυτό στην καλύτερη περίπτωση, να αποδώσει μόλις 400 εκατ. ευρώ, όταν το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 υπολογίζεται τουλάχιστον σε 2,5 δισ. ευρώ.
2. Περικοπή των κύριων συντάξεων, που αφορά περίπου 250.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη μέσα στα επόμενα έτη. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες υπάρχουν ψηφισμένοι νόμοι που προβλέπουν τη μείωση των εισφορών και την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης με αυτές που ισχύουν σε όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Για ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ υπάρχει η εκκρεμότητα για το ισοδύναμο μέτρο της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων (που δεν θα εφαρμοστεί), για τη διάσωση του ΟΑΕΕ, κάτι που θα σημάνει τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά 30% ή και 40%!
Και στις δύο περιπτώσεις "επιβεβαιώνεται" η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα περί... στοχευμένων μέτρων, ωστόσο αφορούν κύριες συντάξεις, κάτι που προσπαθεί να "κρύψει" ο υπουργός Εργασίας, που επιμένει ότι οι μόνες περικοπές θα αφορούν τις ήδη υπαγορευμένες από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

3. Περικοπή κατά 30% των επικουρικών συντάξεων από την 1.1.2014 και αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη των εφάπαξ παροχών που χορηγούν διάφορα ταμεία και ανάλογα της οικονομικής τους δυνατότητας.

Ποιες κατηγορίες θίγονται

Από τις σχεδιαζόμενες ή και προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεαστούν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι, που συμπλήρωσαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011- 2012.

2. Μητέρες ανηλίκων, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

3. Ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 1982 στο Δημόσιο και στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.

4. Ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992 που συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι το τέλος του 2012.

5. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που συνταξιοδοτούνται στα 60.

6. Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και το 60ο έτος (οι γυναίκες παίρνουν μειωμένη στα 55).

7. Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2012. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κυμαίνεται από το 62ο έως το 63ο έτος συν έξι μήνες (60 μειωμένη).

8. Ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

9. Δημόσιοι υπάλληλοι, που θα υποβάλλουν αίτηση για εφάπαξ. Από το 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου για τον υπολογισμό του ποσού.

10. Όσοι καλύπτονται από επικουρικά ταμεία με οικονομικά προβλήματα. Στα ταμεία θα γίνονται ανά τρίμηνο μελέτες και όπου υπάρχουν ελλείμματα θα κόβονται οι συντάξεις.

Πετρόπουλος Ανδρέας
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: