Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΡΚΕΛ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Β.Π. Θεωρώ οτι το αντίθετο θα ήταν είδηση.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας 5 λεπτών, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα οριζόντια μέτρα και επιβολή πρόσθετων φόρων, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πως συζητά μόνον διαρθρωτικά μέτρα.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού που επικαλείται το Mega, το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, δίνοντας έτσι και το στίγμα του πλαισίου συζήτησης που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ.
Η απάντηση του Βερολίνου
Ωστόσο, η γενική απάντηση από τη Γερμανία, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι “δεν είναι δουλειά της Καγκελαρίου” να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.

Από την άλλη, το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι “πολιτική” συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου.
Ενδεικτικό της στάσης του Βερολίνου είναι το περιεχόμενο της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η κ. Μέρκελ φέρεται να συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έως σήμερα και να του διεμήνυσε ότι “όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη από εμάς”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υποταγμένος μερκελιστής εισέπραξε το μάθημά του
Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου:
“Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κ. Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter: «Η Μέρκελ είπε ότι με τον Σαμαρά, δεν συζητήθηκε καν η ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος. Τους θεωρεί “δεδομένους” και τους αδειάζει χοντρά!”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: news247.gr
kartesios

Δεν υπάρχουν σχόλια: