Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη...η Ελλάδα

Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελούν βασική μέριμνα τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Task Force, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών στο συνέδριο του Economist, αλλά και τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Χ. Ράιχενμπαχ.
Μία λέξη ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλη κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του Economist και αυτή ήταν η λέξη "αποκρατικοποιήσεις", απόδειξη του πόσο ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης βρίσκεται το ζήτημα της αποψίλωσης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του ενδιαφέροντος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν στο χέρι την περιουσία του ελληνικού λαού σε τιμές ευκαιρίας.
Ενεργό ρόλο στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων θα έχουν οι "συνεργάτες" της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποκάλεσε την ομάδα του κου Ράιχενμπαχ ο Κ. Χατζηδάκης, όχι στα προγράμματα "αποκρατικοποιήσεων" καθαυτά, αλλά στη λήψη διαφόρων ρυθμιστικών μέτρων ενόψει της αποκρατικοποίησης επιχειρήσεων, προκειμένου "να λειτουργεί ομαλά η αγορά".


Την σκυτάλη από τον υπουργό Ανάπτυξης πήρε ο πολιτικός του υφιστάμενος, υφυπουργός Ν. Μηταράκης, ο οποίος από το βήμα του Economist έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το νομοθετικό έργο και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που διατίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με την αντιμετώπιση "ενοχλητικών" γραφειοκρατικών σκοπέλων και άλλων αντιδράσεων καθώς και τη δημιουργία μίας "faster" track επενδυτικής διαδικασίας:
- Η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Απεμπλοκής Επενδύσεων, η οποία θα είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί την πορεία των φακέλων της κάθε επένδυσης και να παρεμβαίνει, "ξεμπλοκάροντας" την όταν χρειάζεται
- και η προαδειοδότηση μέσω της διαδικασίας fast track στις προς ιδιωτικοποιήση επιχειρήσεις και ακίνητα, η οποία θα λειτουργεί και συμπληρωματικά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την έναρξη νέων επενδύσεων, είναι δύο από τα μέτρα εξήγγειλε ο υφυπουργός.

Στα πλαίσια του ίδιου συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος (εικονιζόμενος στη φωτογραφία), ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 28 ιδιωτικοποιήσεις (περιλαμβάνουν 82000 καταγεγραμμένα ακίνητα). Τα 50 δις "αποκρατικοποιήσεων" μέχρι το 2015, που είχαν εξαγγελθεί με το πρώτο μνημόνιο είναι πλέον απλησίαστο ποσό, αφού στο ενδιάμεσο η αξία των επιχειρήσεων και των ακινήτων του δημοσίου έχει κατρακυλήσει περαιτέρω, λόγω της πολιτικής λιτότητας. Ο νέος στόχος τέθηκε από το κ. Μητρόπουλο στα 15 δις, υπό την προϋπόθεση κιόλας ότι θα είναι θετικές οι αγορές.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητρόπουλο, υπάρχει ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων για 6 ιδιωτικοποιήσεις (κρατικά λαχεία, ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 ετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα έλθουν σύντομα στο προσκήνιο (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπρατζής τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για τα ακίνητα πάνω στους άξονες του τουρισμού (πάνω από το 80% των διαθέσιμων ακινήτων είναι παραθαλάσσιες γαίες που μπορεί να αξιοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη με έμφαση στην παραθεριστική κατοικία) από αστικού τύπου αναπτύξεις (περίπτωση Ελληνικού) και αξιοποίηση υποβαθμισμένων τμημάτων γης για ανάπτυξη επενδύσεων ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Συνάντηση του Παναγιωτη Λαφαζάνη με εργαζόμενους στη ΔΕΣΦΑ

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) καθώς και ο, κατά 100% δικός της, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αποτελούν ένα από τα πρώτα "φιλέτα" προς πώληση, γεγονός που χαρακτηρίστηκε "εθνικό έγκλημα" από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε συνάντηση που είχε με τα διοικητικά συμβούλια, τόσο του σωματείου εργαζομένων αορίστου χρόνου στον ΔΕΣΦΑ (ΣΕΔΕΣΦΑ), όσο και του σωματείου εργαζομένων μέσω εργολάβων (ενοικιαζομένων) στον ΔΕΣΦΑ, εξέφρασε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να αναδείξει ως προτεραιότητα και άμεσα στη Βουλή, τόσο την αποτροπή κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ όσο και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτόν, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ εμφάνισε μεγάλη άνοδο κερδοφορίας κατά το 2011, με καθαρά κέρδη που ανήλθαν στο 150% του 2010. Κέρδη τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, με"ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, οι οποίοι αν και εργάζονται για πολλά χρόνια, υφίστανται την πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας, εργαζόμενοι με όρους δουλεμπορίου. Γεγονός που καθιστά "την τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο ΔΕΣΦΑ μια εξαιρετικά ελκυστική επένδυση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές", όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της εταιρίας.

Ενδεικτικές του σε πόσο προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων, τόσο των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΠΑ, όσο και της υπόλοιπης περιουσίας του δημοσίου, είναι οι εξαγγελίες διαγωνισμών για την πώληση που βρίσκονται στις κεντρικές σελίδας του ΔΕΠΑ (κάτω αριστερά και οδηγεί εδώ), αλλά και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου- ΤΑΙΠΕΔ (μη χάσετε πάνω δεξιά το σύνδεσμο με τίτλο "the greek real estate of mind" όπου μεταξύ άλλων το ταμείο ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η εξουσία του "υπερβαίνει των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων").
Ισχυρό μήνυμα Τσίπρα στην κυβέρνηση: Μην εκποιείτε δημόσιο πλούτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: