Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόσυνο

Μεταθανάτια δικαίωση, με την αριστοτέλεια ερμηνεία της, ήταν το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας για τις συνθήκες της πυρκαγιάς στη Μarfin, στις 5 Μαΐου 2010. Στο πόρισμα που αποκάλυψε το Βήμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. 
Οι εργαζόμενοι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν μετά τον εμπρησμό από τις μολότοφ, εγκλωβίστηκαν σε μια... σιδερένια κλούβα».
Το δημοσίευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου έγινε αφορμή να ξαναγραφτούν τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γραφείο τους: Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια και Επαμεινώνδας Τσάκαλης.
Εκατόν σαράντα μέρες μετά τον θάνατό τους οι δράστες αναζητούνται, η αθηναϊκή κοινωνία απορροφάται στην κρίση της και τα μέσα αναδεικνύουν άλλες «καταστροφές».
Τώρα που μαζέψαμε τα λουλούδια απ’ το πεζοδρόμιο, τα κεράκια και τα σημειώματα, τώρα που δεν προλαβαίνουμε ούτε όρθιοι βουβοί να σταθούμε, ας ακονίζουμε τη μνήμη μας.
Το παρόν δεν είναι το μόνο που έχουμε...

Λίνα Παπαδάκη
protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: