Μία ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές και πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν την «ευεργετική δράση» που θα φέρει ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Κανένας δήμαρχος που θέλει να «κάνει δουλειά» δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τον Καλλικράτη και κανένας δήμαρχος που δεν είναι ικανός δεν πρόκειται να παράξει έργο λόγω του Καλλικράτη.
Ας αφήσουμε λοιπόν την μοιρολατρία και την άσκοπη ανάλυση του νόμου και ας κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη συμπίπτει με τις εκλογές και την αλλαγή διοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Ως νόμος, θα μπορούσε να ισχύει άμεσα. Όμως ο νομοθέτης δίνει την επιλογή στους πολίτες να ορίσουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν κάτι τόσο νέο, τόσο καινοτόμο.
Είναι ένα τέλειο νομοσχέδιο? Μάλλον όχι. Σίγουρα θα υπάρχουν σημεία για βελτίωση. Εκεί θα φανεί η ικανότητα των νέων διοικήσεων, όπου σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών, θα κάνουν άμεσα τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Όμως, η ίδια η ιδέα του Καλλικράτη, δεν ήταν τόσο να φτιαχτεί ο τέλειος νόμος, αλλά να αλλάξουν νοοτροπίες, να ξεριζωθούν κατεστημένα και να ανατραπούν καθεστωτικές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.
Αν θέλουμε λοιπόν να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, ο Καλλικράτης είναι και τα δύο... Είναι μία τρικλοποδιά για τον Μαυρογιαλούρο του χθες και μία ευκαιρία για αυτόν που πιστεύει σε ότι που κάνει και όχι σε ότι εισπράττει.
Ας ανοίξουμε τα αφτιά μας σε όποιον από τους δύο θέλουμε – ή και στους δύο. Αλλά ας σκεφτούμε πρώτα αν θέλουμε για μία ακόμα φορά να ψηφίσουμε κάποιον που θα κατηγορούμε αύριο ή κάποιον που θα μας κάνει να ελπίζουμε για το αύριο... Από τον Καλλικράτη, ας κρατήσουμε τα κάλλη του και ας απαλλαγούμε από τους κάλλους...
Σας ευχαριστώ,
Γιώργος Φακίτσας
Δημοκρατία είναι η διαδικασία με την οποία διαλέγουμε αυτόν στον οποίο θα ρίξουμε το φταίξιμο.
Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος
politikianalisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου