Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πρωτοδικείο Αθήνας: Παράνομη η εκ περιτροπής εργασία!

Απόφαση - "βόμβα", με την οποία κρίθηκε ότι είναι παράνομη η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών αν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους και αναλυτική ενημέρωσή τους για την οικονομική κατάσταση της επιχείρισης, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4424/2012 απόφαση, το δικαστήριο δικαίωσε εργαζομένους που κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία, κρίνοντας ότι "για την επιβολή από τον εργοδότη της εκ περιτροπής εργασίας στην επιχείρηση απαιτείται αφενός να συντρέχει η ουσιαστική προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητάς του αφετέρου να γίνει ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση δε που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και η διαβούλευση να γίνει με το σύνολο των εργαζομένων".
Αν δεν γίνει ενημέρωση, τονίζεται στην απόφαση, "με διαβίβαση στοιχείων, ώστε να λάβουν γνώση οι εργαζόμενοι της πρόσφατης και της πιθανής εξέλιξης των δραστηριοτήτων και της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, καθώς και της κατάστασης, της διάρθρωσης και της πιθανής εξέλιξης της απασχόλησης σε αυτήν (την επιχείρηση) και δεν δοθεί από τον εργοδότη ένα χρονικό διάστημα διαβούλευσης, τότε η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας θα είναι παράνομη".

Το δικαστήριο επίσης, αναγνωρίζοντας ότι "επειδή όμως δίνεται στον εργοδότη κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα να επέμβει στο περιεχόμενο των συμφωνιών των συμβάσεων που έχει με το προσωπικό του και να τις αλλάξει με τρόπο επαχθή για τους εργαζομένους", υπογραμμίζει ότι "οι προϋποθέσεις για την άσκησή του (σ.σ.: της εκ περιτροπής εργασίας) είναι αυστηρές και για να εφαρμοστεί πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας να είναι πολύ σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά, όχι όταν απλώς μια επιχείρηση έχει ταμειακές δυσχέρειες ή όταν υπάρχει άσχημη συγκυρία στην αγορά".

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελένη Βαμβακά, τέλος, υπογραμμίζει στην απόφασή της ότι "δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησής του". Εφόσον "η εκ περιτροπής εργασία επιβάλλεται ως ηπιότερη εναλλακτική λύση προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις, θα πρέπει ο περιορισμός των δραστηριοτήτων να έχει μια τέτοια έκταση, που να απειλεί άμεσα τις θέσεις εργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: