Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κατρίν Οτσντότιρ: Κάν’ το όπως η Ισλανδία!

Η Κατρίν Οτσντότιρ είναι δικηγόρος και μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας. Το Συμβούλιο, μετά την κατάρρευση της χώρας το 2009, δημιούργησε ένα νέο Σύνταγμα για την χώρα, το οποίο τώρα καλείται να εγκρίνει η ισλανδική κυβέρνηση. Η Κατρίν Οτσντότιρ βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα την διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για την χώρα που θα αποτελέσει την λύση στο αδιέξοδο, που οργάνωσε η “Πρωτοβουλία για την Ριζική Συνταγματική Αλλαγή”. Εκεί παρουσίασε την ακολουθία των εξελίξεων από την κατάρρευση της Ισλανδίας μέχρι τη σύνταξη του Συντάγματος της Ισλανδίας. Μιλώντας στο tvxs.gr, η Κατρίν Οτσντότιρ είπε πως “και σε εμάς έλεγαν ότι εάν κηρύξετε παύση πληρωμών θα επέλθει καταστροφή. Όμως, δεν ήρθε”. 
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
“Στην Ισλανδία όλα πήγαιναν καλά μέχρι την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που έδειξε ότι όσα είχαμε και θεωρούσαμε πραγματικότητα, δεν ήταν παρά εικονικά”, αναφέρει η Οτσντότιρ. “Κάναμε υπομονή και το αλλάξαμε. Αν και ήμασταν θυμωμένοι, όπως και εσείς, δεν καταφύγαμε στην βία. Δεν είναι η βία η λύση”, συμπλήρωσε.
Όταν το 2009 κατέρρευσε οικονομικά η Ισλανδία, οι πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που έμοιαζε με αδιέξοδο. Κατά τους ίδιους, η πολιτική κατάρρευση που ήρθε συνεπαγόμενη της οικονομικής ήταν το σημαντικότερο στοιχείο. “Είδαμε τα λάθη και καταλάβαμε ότι δεν έπρεπε να χτίσουμε ξανά το ίδιο. Έπρεπε, ταυτόχρονα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή, που θέλουμε”, τόνισε η Κατρίν Οτσντότιρ, εξιστορώντας τα γεγονότα.

Όταν αποφάσισαν πως πρέπει να δημιουργήσουν εκ νέου την Ισλανδία, συγκεντρώθηκαν 20.000 Ισλανδοί σε ένα στάδιο και διαβουλεύθηκαν προτείνοντας λύσεις, ώσπου κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο. “Το πλαίσιο αυτό είχε χρησιμοποιήσει την οργή του κόσμου δημιουργικά”, σχολιάζει η Ισλανδή δικηγόρος. Στην συνέχεια με εκλογές αναδείχθηκαν 25 εξ αυτών, που αποτελούν τοΣυνταγματικό Συμβούλιο, για να καταγράψουν το νέο Σύνταγμα.

Το κείμενο αυτό, που αναμένεται να εγκριθεί από την νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας, είναι βασισμένο πάνω στην ιδέα της αναδιανομής και του διαχωρισμού όλων των εξουσιών, είτε πρόκειται για την νομοθετική εξουσία, είτε για τον Τύπο, είτε για τον πλούτο, είτε για την δικαιοσύνη και την Εκκλησία. Επίσης διαφυλάσσει τηνοριζόντια προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ορίζει ωςπολίτευμα την άμεση δημοκρατία.

Για να φτάσουν στο κείμενο αυτό εκπόνησαν μια έρευνα εννέα τόμων, που περιείχε μαρτυρίες των όσων έφεραν ευθύνη (οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες), οι οποίοι περιέγραφαν το τι συνέβη με λάθος τρόπο. “Στείλαμε και κάποιους στην φυλακή. Αυτοί ευθύνονταν για την καταστροφή ή έστω κερδοσκόπησαν από αυτή”, τονίζει η Κατριν Οτσντότιρ.

“Τώρα η νέα κυβέρνηση ξέρει ότι εάν κάνει κάτι λάθος, θα βγούμε στον δρόμο και εκείνη θα πέσει. Εμείς έχουμε την εξουσία και τους την δανείζουμε για να διαχειριστούν την χώρα”, αναφέρει η Οτσντότιρ.
Μιλώντας στο tvxs.gr η Κατρίν Οτσντότιρ, καλούμενη να σχολιάσει τους κινδύνους που έκρυβε η στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της χώρας, ανέφερε ότι “όλοι έλεγαν ότι θα καταστραφείτε. Ότι δεν θα σας δανείσει κανένας, ότι θα πεινάσετε, ότι θα έρθει μια γιγάντια καταιγίδα. Αλλά, κοιτώντας έξω από το παράθυρο, μόνο τον συνηθισμένο ήλιο είδαμε. Βέβαια, μας αντιμετωπίζουν λίγο εχθρικά στο εξωτερικό και ζητούν τα λεφτά τους. Η μόνη επιστημονική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τα καταστροφολογικά σενάρια, που όλοι έλεγαν, δεν συνέβησαν ποτέ.”

Βέβαια, η Οτσντότιρ δεν μπορεί να είναι το ίδιο σίγουρη για το εάν θα μπορούσε ναεπιτύχει το εγχείρημα στην Ελλάδα. “Εσείς είστε στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Υπάρχουν και άλλα συμφέροντα και ο καθένας κοιτάζει το δικό του. Είναι πιο περίπλοκη η δική σας θέση”.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: