Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μυστική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το ντιλ έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και το ξέρουν αρκετοί, παρ’ότι δε μιλάνε δημόσια για αυτό: όπου η Ν.Δ έχει δημάρχους και περιφερειάρχες ισχυρούς που θέλει να τους διατηρήσει, το ΠΑΣΟΚ θα κατέβαζε τυπικές υποψηφιότητες, για να καούν και στον β’ γύρο να στηριχθεί ο υποψήφιος της Ν.Δ.
Αντίστοιχα, όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει τους δικούς του, θα ήταν η Ν.Δ αυτή που θα κατέβαζε χαμηλών προσδοκιών υποψήφιους. Ο σκοπός προφανής. Πέρα από τη διατήρηση των δυνάμεων τους, η αποτροπή νίκης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, αφού μήνες πριν στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ ήταν γνωστό ότι η Ν.Δ δεν θα πολεμούσε για να τους πάρει το δήμο και ότι απέναντι του θα έβαζαν κάποιον υποψήφιο χωρίς μεγάλες αξιώσεις.


Το ίδιο είχε συζητηθεί, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, και για την περιφέρεια Αττικής, αλλά εκεί υπήρξαν κάποιες έντονες ενστάσεις από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλά μπρος-πίσω, αν και η υποψηφιότητα έκπληξη τελικά του κ. Κουμουτσάκου από τη Ν.Δ δεν θεωρείται απειλητική για τον Γ. Σγουρό.

Στην Αθήνα ο Γ. Καμίνης επιθυμούσε καιρό το ανεπίσημο χρίσμα από τη Ν.Δ και ενώ ο Α.Σαμαράς και πάλι δε φαινόταν να έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις, πολλά στελέχη της Ν.Δ και συνεργάτες του φέρονταν διχασμένοι. Κάποιοι δηλαδή τον ήθελαν και κάποιοι όχι. Κάπως έτσι επελέγη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δεν ανήκει στο περιβάλλον Σαμαρά, άρα μία ενδεχόμενη ήττα δεν θα το πλήξει εξίσου κι από την άλλη τηρείται και η συμφωνία με τον Ευ.Βενιζέλο.

Βέβαια η συμφωνία αυτή αφορά τις περιφέρειες και τους δήμους όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με ιδιαιτερότητες, αλλά και τον έλεγχο που δεν είναι δεδομένος παντού.
Στενός συνεργάτης ενός από τους δύο αρχηγούς, ερωτώμενος για το εάν υπάρχει συμφωνημένη συνεργασία, απάντησε θετικά. Σε άλλη ερώτηση, γιατί τότε κατεβάζουν διαφορετικούς υποψηφίους, εξήγησε ότι «δεν γινόταν αλλιώς».
«Δεν μπορούσαμε να βγούμε με κοινούς υποψηφίους γιατί θα δεχόμασταν έντονη κριτική και αντιδράσεις από στελέχη μας και στα δύο κόμματα. Στη Ν.Δ θα κατηγορούσαν πάλι τον Α.Σαμαρά ότι παίρνει αγκαλιά τον Ευ.Βενιζέλο, και τον Ευ.Βενιζέλο θα τον κατηγορούσαν ότι έχει ταυτιστεί με τον Α. Σαμαρά».

«Προτιμήσαμε αυτή τη λύση» αναφέρει. «Να κατεβάσουμε όλοι υποψήφιους παντού, σε αρκετές περιπτώσεις διεκπεραιωτικές και στο β’ γύρο θα υπάρξει συνεργασία έτσι κι αλλιώς»
ΠΗΓΗ: thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: