Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Βουλευτικά βιλαέτια και φέουδα...


Ενδοκομματικές αντιδράσεις προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ ,τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, όσο και ο “Καποδίστριας ΙΙ”.

Διάφοροι βουλευτές ή πολιτευτές μιλούν για έναν εκλογικό νόμο που ενδυναμώνει το αρχηγοκεντρικό μοντέλο,ενώ στερεί από τον πολίτη το δημοκρατικό δικαίωμα επιλογής και ανανέωσης προσώπων.
Μάλλον υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ,αφού ανανέωση με το ύπάρχον εκλογικό σύστημα,δεν υφίσταται ή είναι κατευθυνόμενη.Ποιος νέος βουλευτής έχει την δυνατότητα να εκλεγεί π.χ. στη Β’ Αθηνών,αν δεν έχει το πατρονάρισμα του κόμματος ή άλλου χορηγού?
Το παραμύθι ,ότι ο λαός προκαλεί την ανανέωση είναι ξεπερασμένο,μιας και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει “αθέμιτος ανταγωνισμός” ανάμεσα στον ήδη βουλευτή ή υπουργό και κάποιον νεοεισελθέντα.(ρουσφέτια ή διευκολύνσεις).
Στο νέο εκλογικό σύστημα σίγουρα θα υπάρχει μια λίστα του Πρωθυπουργού(είναι και λογικό),αλλά οι υπόλοιποι βουλευές θα πρέπει να εκλεγονται από τη βάση του κόμματος με ανοιχτές διαδικασίες(προκριματικές εκλογές).
Αυτό που κάποιοι ντρέπονται να πούν δημόσια είναι, ότι η προβλεπόμενη κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε 25 μονοεδρικές περιφέρειες,θα καθιστά πολύ ευκολότερη,την εκλογή ενός νέου και χωρίς “προίκα” βουλευτή.
Γεγονός που θα στερήσει από κάποιους τη “προίκα” χιλιάδων ψήφων και τα κομματικά βιλαέτια και φέουδα,που έχουν εγκαταστήσει σε όλους τους Δήμους της Β’ Αθηνών.

Τέλος δεν αξίζει καν ο κόπος να αναφερθούμε στην ανάγκη συνένωσης κάποιων Δήμων του Λεκανοπεδίου.Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό,μιας και η ύπαρξή τους εξυπηρετεί μόνο τη δημόσια σπατάλη και τη μωροφιλοδοξίια κάποιων παραγόντων.

απο..pasokgalatsi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: