Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Διεθνής τύπος: το βαρύ τίμημα της Ελλάδας

«Aκραίο δημοσιονομικό μαζοχισμό που δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα», χαρακτηρίζει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η Heather Stewart στο σχόλιό της στον Observer, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για μετάθεση του προβλήματος των ανεύθυνων δανειοδοτήσεων και του κόστους που έχει επιφέρει στους φορολογούμενους, προκειμένου να αποφύγουν μία τραπεζική κατάρρευση. Η Heather Stewart στο σχόλιό της με τίτλο (που τα λέει όλα) «Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς η Ευρωζώνη αγωνίζεται να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζές της», υποστηρίζει ότι η περαιτέρω λιτότητα από την ελληνική κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει είναι να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού. Ήδη όπως διαπιστώνεται, τονίζει στο σχόλιό της, η ανεργία αυξάνεται κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, αγγίζοντας το 16% ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας επιφέρει καταστροφικές συνέπειες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό συρρίκνωσης άνω του 3% για τους επόμενους 12 μήνες). Παρόλα αυτά, σημειώνει, η Ελλάδα καταπίνει το φάρμακό της αλλά όσο συνεχίζει να συρρικνώνεται οικονομικά δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχόλιο στον Observer, ο τελευταίος χρόνος δεν είχε να κάνει τόσο με την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας αλλά με την προστασία των τραπεζών της ευρωζώνης από τις καταστροφικές επιπτώσεις των απερίσκεπτων πολιτικών τους με τις δανειοδοτήσεις. «Η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ακολούθησε την τακτική της προστασίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», δηλώνει ξεκάθαρα η Heather Stewart.
Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να προκαλέσουν ένα μεγάλο πολιτικό χάσμα στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιφέρει μέχρι τώρα το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα σύμφωνα και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Navarra, Alfredo Pastor, άρθρο του οποίου δημοσιεύει η El Pais. O Alfredo Pastor υποστηρίζει πως η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πραγματική βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ τονίζει ότι η μόνη λύση για τα προβλήματα της χώρας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της με την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Στην πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για «ήπια εθελοντική αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους - με τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και με την προϋπόθεση της εθελοντικής βάσης - αναφέρεται το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Στην παρόμοια αλλά πιο σκληρή στάση του Διοικητή της Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Wiedmann, αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, στο οποίο θετικός απέναντι σε μία εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών εμφανίζεται και ο Διοικητής της Bundesbank επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες καθώς πολύ μικρό ποσοστό ελληνικών ομολόγων βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια πιστωτών εκτός Ελλάδας.
Αρνητικός ταυτόχρονα εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Γερμανίας, Wiedmann. στην οποιαδήποτε συμμετοχή της ΕΚΤ, με τη μορφή παράτασης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έχει στα διάθεσή της, στη βάση της ιδέας της ανάμειξης ιδιωτών επενδυτών στο νέο bailout για την Ελλάδα.
O Wiedmann ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την τύχη της και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας εάν δεν αναμορφώσει την οικονομία της όπως δεσμεύθηκε μέσω του μνημονίου.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: