Στο τσιγκέλι και τα νερά;
Μετά τον ΟΤΕ, έρχεται η ΕΥΔΑΠ, με πολλές… υποβρύχιες δραστηριότητες. Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και με μία λακωνική ανακοίνωση (μόλις δώδεκα λέξεων) ξεκίνησε η περίοδος εκχώρησης (ξεπουλήματος κατ’ άλλους) των «ασημικών» του Δημοσίου. Η πρακτικά ευκολότερη υλοποίηση της σειράς των ανταλλαγμάτων της Αθήνας προς τους δανειστές της υλοποιήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου. Πλέον η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ φθάνει το 40%, ενώ του Δημοσίου πέφτει στο μόλις 10%. Αυτό τουλάχιστον εμφανώς, καθώς χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως οι Γερμανοί έχουν «παρκάρει» και μικρότερα ποσοστά σε θυγατρικές τους. Το τίμημα για την αγορά των 49 εκατ. μετοχών του Οργανισμού ανήλθε σε περίπου 380-400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης. Και τώρα, με περισσότερο… ΟΤΕ σε γερμανικά χέρια φαίνεται πως «καλύπτονται» και οι… ξεχασμένες υποθέσεις των συμβάσεων της Siemens που είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη επί ημερών της προηγούμενης διοίκησης. Και βέβαια ανοίγει ο δρόμος για την...
απροβλημάτιστη ικανοποίηση των γερμανικών απαιτήσεων για το προσωπικό.Μετά το βήμα αυτό ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη διευθέτηση ανάλογων εκκρεμοτήτων και προς το Παρίσι. Κυβερνητική πηγή αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον των Γάλλων να εκδηλωθεί άμεσα και θα αφορά στην εδώ και καιρό προωθούμενη ενεργότερη εμπλοκή τους στον τομέα «διαχείρισης υδάτινων πόρων». Παλιό το ενδιαφέρον των Γάλλων για τα «νερά» μας από την εποχή ακόμη της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ο κολοσσός Suez / Gaz de France είχε προχωρήσει μέχρι την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ. Ο διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε από τη Ν.Δ., δεν προχώρησε.
Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε επιθετική αντιπολίτευση στις αποκρατικοποιήσεις και τα μεγαλοστελέχη του είχαν ανέβει στα… κάγκελα, φωνάζοντας μάλιστα ότι «θα πάρουν πίσω τον ΟΤΕ»…
Το θέμα της ΕΥΑΘ έμεινε ανενεργό αλλά με την Suez να ελέγχει εμφανώς ένα 5,5%, ενώ κλιμάκιό της είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη με την αγορά να κάνει λόγο για επιπλέον αδιευκρίνιστο μετοχικό ποσοστό των Γάλλων, που θα εμφανιστεί σε εύθετο χρόνο.
Όμως στην κυβέρνηση αποτελεί κοινό μυστικό πως το φιλέτο, που θα βγει πριν από την ΕΥΑΘ, είναι η πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση υδάτων της πρωτεύουσας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπολογίζεται στα 550-560 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη θεωρείται από τις πλέον στρατηγικές επιχειρήσεις με το Δημόσιο να κατέχει το 60,03% και 10,04% από τον όμιλο της Αγροτικής.
Η ΕΥΔΑΠ, που ιδρύθηκε την 10ετία του ’80, έχει φτάσει να διαθέτει ένα πλουσιότατο χαρτοφυλάκιο (από μικρά περιφερειακά φράγματα, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια, πολλά πάγια πέραν των βασικών δραστηριοτήτων της σε δίκτυα και λιανική). Είναι ενδεικτικά μάλιστα τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, καθώς ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 77,745 εκατ. ευρώ (έναντι 83,95 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), ενώ η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκε στα 4,434 εκατ. ευρώ (έναντι 143.000 ευρώ), με τον ρυθμό ωρίμανσης της αποπληρωμής χρεών προηγούμενων χρήσεων να αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της διοίκησης.
Η προοπτική της επιχείρησης φαίνεται και στις τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης, που ανακοίνωσε τη δημιουργία- λειτουργία θυγατρικής (σε ποσοστό 100%) που θα αναλάβει την επέκταση του δικτύου προς τα νησιά. Η ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. θα λειτουργήσει αυτόνομα (από επιχειρησιακής πλευράς) και εκτιμάται πως θα αναδειχθεί σε ισχυρότατο παίκτη σε έναν τόσο νευραλγικής σημασία κλάδο. Άραγε, στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης θα περιλαμβάνονται και αυτές οι δραστηριότητες;
via sibilla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου