Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησε η περίοδος ξεπουλήματος των "ασημικών" του Δημοσίου...

Στο τσιγκέλι και τα νερά;
Μετά τον ΟΤΕ, έρχεται η ΕΥΔΑΠ, με πολλές… υποβρύχιες δραστηριότητες. Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και με μία λακωνική ανακοίνωση (μόλις δώ­δεκα λέξεων) ξεκίνησε η περίοδος εκ­χώρησης (ξεπουλήματος κατ’ άλλους) των «ασημικών» του Δημοσίου. Η πρα­κτικά ευκολότερη υλοποίηση της σει­ράς των ανταλλαγμάτων της Αθήνας προς τους δανειστές της υλοποιήθη­κε μέσω του Χρηματιστηρίου. Πλέον η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ φθάνει το 40%, ενώ του Δημοσίου πέφτει στο μόλις 10%. Αυτό τουλάχι­στον εμφανώς, καθώς χρηματιστηρια­κοί κύκλοι υποστηρίζουν πως οι Γερμα­νοί έχουν «παρκάρει» και μικρότερα ποσοστά σε θυγατρικές τους. Το τίμημα για την αγορά των 49 εκατ. μετοχών του Οργανισμού ανήλθε σε περίπου 380-400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης. Και τώρα, με περισσότερο… ΟΤΕ σε γερμανικά χέ­ρια φαίνεται πως «καλύπτονται» και οι… ξεχασμένες υποθέσεις των συμβάσεων της Siemens που είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη επί ημερών της προηγούμενης διοίκησης. Και βέβαια ανοίγει ο δρόμος για την...
απροβλημάτιστη ικανο­ποίηση των γερμανικών απαιτήσεων για το προσωπικό.
Οι Γάλλοι
Μετά το βήμα αυτό ανοίγει ουσιαστι­κά ο δρόμος για τη διευθέτηση ανάλο­γων εκκρεμοτήτων και προς το Παρίσι. Κυβερνητική πηγή αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον των Γάλ­λων να εκδηλωθεί άμεσα και θα αφορά στην εδώ και καιρό προωθούμενη ενερ­γότερη εμπλοκή τους στον τομέα «δια­χείρισης υδάτινων πόρων». Παλιό το εν­διαφέρον των Γάλλων για τα «νερά» μας από την εποχή ακόμη της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ο κολοσσός Suez / Gaz de France είχε προχωρήσει μέχρι την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ. Ο διαγωνισμός, που προκη­ρύχτηκε από τη Ν.Δ., δεν προχώρησε.
Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε επιθετική αντιπολίτευση στις αποκρατι­κοποιήσεις και τα μεγαλοστελέχη του είχαν ανέβει στα… κάγκελα, φωνάζο­ντας μάλιστα ότι «θα πάρουν πίσω τον ΟΤΕ»…
Το θέμα της ΕΥΑΘ έμεινε ανενεργό αλλά με την Suez να ελέγχει εμφανώς ένα 5,5%, ενώ κλιμάκιό της είχε εγκα­τασταθεί στη Θεσσαλονίκη με την αγο­ρά να κάνει λόγο για επιπλέον αδιευ­κρίνιστο μετοχικό ποσοστό των Γάλλων, που θα εμφανιστεί σε εύθετο χρόνο.
Όμως στην κυβέρνηση αποτελεί κοι­νό μυστικό πως το φιλέτο, που θα βγει πριν από την ΕΥΑΘ, είναι η πολύ μεγαλύ­τερη επιχείρηση υδάτων της πρωτεύουσας, η κεφαλαιοποίηση της οποί­ας υπολογίζεται στα 550-560 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη θεω­ρείται από τις πλέον στρα­τηγικές επιχειρήσεις με το Δημόσιο να κατέχει το 60,03% και 10,04% από τον όμιλο της Αγρο­τικής.
Η ΕΥΔΑΠ, που ιδρύ­θηκε την 10ετία του ’80, έχει φτάσει να διαθέτει ένα πλουσιό­τατο χαρτοφυλάκιο (από μικρά περιφε­ρειακά φράγματα, μονάδες ηλεκτροπα­ραγωγής, διυλιστήρια, πολλά πάγια πέ­ραν των βασικών δραστηριοτήτων της σε δίκτυα και λιανική). Είναι ενδεικτικά μάλιστα τα τελευταία οικονομικά απο­τελέσματα του ομίλου, καθώς ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 77,745 εκατ. ευρώ (έναντι 83,95 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), ενώ η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκε στα 4,434 εκατ. ευρώ (έναντι 143.000 ευρώ), με τον ρυθμό ωρίμανσης της αποπληρωμής χρε­ών προηγούμενων χρήσεων να αποτελεί ένα από τα ισχυ­ρά χαρτιά της διοίκησης.
Η προοπτική της επιχείρη­σης φαίνεται και στις τελευταίες αποφά­σεις της διοίκησης, που ανακοίνωσε τη δημιουρ­γία- λειτουργία θυγατρικής (σε ποσοστό 100%) που θα αναλάβει την επέκταση του δικτύου προς τα νησιά. Η ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. θα λειτουργήσει αυτόνομα (από επιχειρησιακής πλευράς) και εκτι­μάται πως θα αναδειχθεί σε ισχυρότατο παίκτη σε έναν τόσο νευραλγικής σημα­σία κλάδο. Άραγε, στις διαδικασίες απο­κρατικοποίησης θα περιλαμβάνονται και αυτές οι δραστηριότητες;
via sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια: