Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο

Θρίλερ με τις απολύσεις και τις περικοπές στο Δημόσιο
Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει το θέμα των απολύσεων και των περικοπών στο Δημόσιο. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν και στην αποψινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ και τον Ματία Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται γύρω από την κεντρική αξίωση που βάζει πλέον επίμονα η τρόικα στο τραπέζι και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνοψίζεται στην απαίτηση να γίνουν περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν ξεκάθαρα πλέον πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο, με στόχο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί κατά 100.000 άτομα και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για να πιάσει η Ελλάδα τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και να δοθεί η έκτη δόση, απαιτείται δραματική μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έως και 25% ακόμη και με οριζόντιο «ψαλίδισμα» μισθών και οριζόντια μείωση σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» των μέτρων που ζητά η τρόικα, εκτός από περικοπές και απολύσεις περιλαμβάνει και νέα φορολογικά μέτρα. Από χθες έχει πέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι η πρόταση για κάθετη μείωση του αφορολόγητου στα 4.000 ευρώ για όλους, κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ή 40.000 ευρώ, καθιέρωση πλαφόν στις επιστροφές φόρου και νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι της τρόικα απαίτησαν τα νέα αυτά μέτρα, χαρακτηρίζοντας σχεδόν αδύνατον τον στόχο να εισπραχθούν 5,2 δισ. ευρώ από το νέο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε 2 χρόνια, εκτιμώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ φέτος και άλλο 1 δισ. ευρώ του χρόνου.
Οι εκπρόσωποι της τρόικα ξεκαθάρισαν ακόμη στον υπουργό Οικονομικών, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και να ανοίξει ο δρόμος για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
via tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: