Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η βλακεία του Νεοφιλελευθερισμού δεν έχει ανταλλακτικό!

Γράφει ο Δευκαλίωνας
Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, υλοποιώντας την εκστρατεία ΣΟΚ και ΔΕΟΣ, ανακοίνωσε τελικά την Τετάρτη τα νέα μέτρα τα οποία θεωρήθηκαν από την περιβόητη τρόικα απαραίτητα προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση. Πολλές φορές από αυτή εδώ την στήλη έχουμε γράψει στις παραμονές της απόφασης για την εκταμίευση και της προηγούμενης δόσης αλλά και της παρούσας, ότι η περιβόητη τρόικα δεν πρόκειται να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Δεν πρόκειται δηλαδή να αφήσει την Ελλάδα να οδηγηθεί στην στάση πληρωμών προς τους δανειστές (εξ άλλου για λογαριασμό των δανειστών λειτουργεί). Απλά κάθε φορά στις παραμονές της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης εκβιάζουν την κοινή γνώμη προκειμένου να περάσουν με τους λιγότερους δυνατούς τριγμούς τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Η παρούσα φάση της εκστρατείας ΣΟΚ και ΔΕΟΣ μάλλον τελείωσε. Όμως, δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό επειδή είναι πλέον φανερό ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μία νέα μεγαλύτερη της χρονικής περιόδου 2008-2009 ύφεση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι οπαδοί της άποψης του ...
«διπλού πάτου» η «W» δικαιώνονται. Τι έλεγαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι όταν το 2008 χρεοκόπησε η Lehman Brothers και οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ πέρασαν αιφνιδιαστικά από την φάση της ανάπτυξης σε έντονη ύφεση;
«Προσοχή η χρεοκοπία της Lehman Brothers δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Η κρίση που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα και που έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Είναι συστημικό φαινόμενο. Μπροστά μας είναι τα χειρότερα. Είναι δηλαδή μία τεράστιας κλίμακας ύφεση. Αποκηρύξτε τον νέο-φιλελευθερισμό και υιοθετήστε πολιτικές που να στοχεύουν στην ενίσχυση των φτωχών και των μεσαίων εισοδημάτων.».
Κανείς δεν άκουγε. Αφού πρώτα τα κράτη αποδέχθηκαν να δανεισθούν τα ίδια για να βοηθήσουν τις καταρρέουσες τράπεζες, δίνοντας τους τα κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για την λειτουργία τους. Στη συνέχεια υιοθέτησαν τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να διατηρήσουν το αξιόχρεο έναντι των δανειστών. Ο δρόμος δεν ήταν δυνατόν να είναι μακρύς. Η μείωση της λιανικής κατανάλωσης στις καταναλωτικές κοινωνίες της δύσης, ανοίγει τον δρόμο για την παγκόσμια ύφεση.
Το πιο κωμικοτραγικό σε όλο αυτόν τον φαύλο κύκλο ήταν οι απόψεις των νέο-καπιταλιστών της Ανατολικής Ασίας και κυρίως της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Επικροτούσαν την υιοθέτηση σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων που περιόριζαν την λαϊκή κατανάλωση. Ταυτόχρονα υπόσχονταν και εν μέρει υλοποιούσαν τη δέσμευση να αγοράζουν δυτικό κρατικό χρέος, εφ’ όσον οι δυτικές κυβερνήσεις υλοποιούσαν σκληρές νεοφιλελεύθερες δημοσιονομικές πολιτικές που θα περιόριζαν τα δημόσια χρέη και ελλείμματα, και θα καθιστούσαν τα κρατικά ομόλογα αξιόπιστα. Αυτή η πολιτική όμως, όπως είπαμε, μείωνε την λιανική κατανάλωση, δηλαδή τις αγορές κινέζικων προϊόντων. Δηλαδή κτυπούσε την Κίνα στην καρδιά της, δηλαδή στις εξαγωγές φθηνών καταναλωτικών προϊόντων.
Μην φοβάστε όμως. Υπάρχουν και χειρότερα από τους φωστήρες της κεντρικής τράπεζας της Κίνας: Τα εγχώρια σαΐνια που φιλοδοξούν να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 μέσα σε μία πρωτοφανή εγχώρια ύφεση και με τις πιθανότητες και στο διεθνή οικονομικό σκηνικό να εμφανίζεται ο βρικόλακας της ύφεσης.
Οι άνθρωποι σκέπτονται πάρα πολύ απλά. Πόσα ξοδεύει το Ελληνικό Δημόσιο (εξαιρούνται οι πληρωμές των τόκων): «Χ» δις ευρώ. Πόσα έσοδα έχει το Ελληνικό Δημόσιο: «Ψ» δις ευρώ. Άρα η αφαίρεση «Ψ-Χ» πρέπει να έχει θετικό πρόσημο (δηλαδή το «Ψ»-τα έσοδα, να είναι περισσότερα από το «Χ»-τα έξοδα). Θα το πετύχουμε ο κόσμος να χαλάσει!
Πως θα το πετύχουμε αυτό; Θα μειώνουμε συνεχώς τα έξοδα με την γνωστή συνταγή (μείωση μισθών και συντάξεων και απολύσεις) και θα αυξάνουμε συνεχώς τα έσοδα, πάλι με την γνωστή συνταγή (αύξηση των φόρων)!
Τώρα να τους πεις ότι υπάρχει και η ύφεση, είναι σαν να μιλάς σε τοίχο. Η βλακεία του Νεοφιλελευθερισμού δεν έχει ανταλλακτικό!
stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: