Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Νόμιμο κρίνει το Ευρωκοινοβούλιο το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ

Νόμιμο χαρακτηρίζει με ψήφισμά της το αίτημα των Παλαιστινίων να εκπροσωπούνται ως κράτος στον ΟΗΕ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης θα πρέπει να προκύψει μέσω των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της τρέχουσας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν μπορεί, τονίζεται στο ψήφισμα, να αμφισβητηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και για δικό τους κράτος, όπως και το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπάρχει εντός ασφαλών συνόρων.
Στο ψήφισμα επαναλαμβάνεται η αμέριστη υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, στη λύση των δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967 και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα αμφότερων των κρατών και τονίζεται ότι θα πρέπει να επαναληφθούν χωρίς καθυστέρηση, οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.«Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα προ του 1967 σύνορα», τονίζεται χαρακτηστικά στο ψήφισμα.

Τέλος, στο μη νομοθετικού χαρακτήρα ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την οικοδόμηση και την επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητεί να παύσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας ότι απαιτείται η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στον ΟΗΕ το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους, ένα διάβημα που κινδυνεύει να αποτύχει λόγω της αναμενόμενης άσκησης από τις ΗΠΑ του δικαιώματός τους της αρνησικυρίας.
Η Ε.Ε., διχασμένη όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, δεν έχει πάρει επίσημα θέση απέναντι στο αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς. Ορισμένα κράτη, μεταξύ τους η Γαλλία, διάκεινται ευνοϊκά στη χορήγηση στους Παλαιστίνιους του ενδιάμεσου καθεστώτος του κράτους παρατηρητή.
Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν σήμερα ότι επί του παρόντος έχουν τη στήριξη οκτώ κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: