Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Παράνομη η εργασιακή εφεδρεία, είναι απόλυση με φερετζέ»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ, ΑΡΙΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣτΕ
Είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η εργασιακή εφεδρεία με την έκδοση προσωρινών δικαστικών αποφάσεων αναστολής της σχετικής εντολής, για τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό, τονίζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρις Καζάκος, σε συνέντευξή του στην «Ε».
Προαναγγέλλει μαζικές προσφυγές των θιγομένων σε Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς θεωρεί ότι η εντολή για εργασιακή εφεδρεία είναι «παράνομη» και «αντισυνταγματική», όμως στους Οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό η εντολή της κυβέρνησης δεν έχει ούτε την τυπική νομιμότητα που ορίζει ο δικός της νόμος (3986/2011) για την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 37, παράγραφος 7).
Ο ίδιος ανέλαβε να εξετάσει το ζήτημα για λογαριασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και οι ενέργειες που θα γίνουν θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Παράλληλα, συνέταξε την εξώδικη διαμαρτυρία ενώπιον κάθε δικαστηρίου και αρχής, στην οποία προχώρησε ο σύλλογος εργαζομένων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.).
* Γιατί είναι παράνομη η εργασιακή εφεδρεία;

* Η εργασιακή εφεδρεία ισοδυναμεί με αργή απόλυση που κρατάει ένα χρόνο, είναι απόλυση με «φερετζέ». Ο ουσιαστικός λόγος που είναι παράνομη είναι ότι οι απολύσεις αυτές γίνονται χωρίς τις εγγυήσεις του δικαίου των απολύσεων, διότι η θέση σε εφεδρεία δεν συνδέεται με την καταβολή αποζημίωσης. Ομως δεν τηρείται ούτε καν η τυπική νομιμότητα. Διότι σε ένα πλήθος Οργανισμών ζητείται να καταρτίσουν καταστάσεις με προσωπικό που θα τεθεί σε εφεδρεία, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους αυτό είναι πλεονάζον ή όχι.
Ο νόμος είναι σαφής: Μόνο όταν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό είναι υποχρεωμένος ο φορέας να καταρτίσει καταστάσεις, στις οποίες θα γράψει τους πλεονάζοντες. Εδώ, όμως, υπάρχει μια εντολή του γενικού γραμματέα των ΔΕΚΟ προς όλους τους φορείς να γράψουν καταστάσεις και να τοποθετήσουν το 10% του προσωπικού τους. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα για παραβίαση κι αυτής της τυπικής νομιμότητας είναι η ΚΑΘ Α.Ε. Είναι ανώνυμη εταιρεία, υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει 40 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων είναι καλυμμένες μόνον οι 20 και ζητάνε το 10% (2 άτομα) σε εφεδρεία. Και η εντολή είναι παράνομη, αλλά και τυχόν συμμόρφωση του φορέα θα είναι συμμόρφωση με μία παράνομη εντολή, η οποία δεν δημιουργεί δέσμευση, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει και ευθύνες τόσο για το νομικό πρόσωπο όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν αυτή την απόφαση.
* Τι μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των Οργανισμών που δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό;
* Θα πρέπει να αρνηθούν να εφαρμόσουν μια παράνομη εντολή. Η παράνομη εντολή δεν δεσμεύει κανέναν. Στην πράξη οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο δίλημμα: εάν τηρήσουν το νόμο και αρνηθούν να εφαρμόσουν μια παράνομη εντολή, κινδυνεύουν με απόλυση, με αντικατάσταση από το εποπτεύον υπουργείο. Αλλά κάποτε στη ζωή μας πρέπει να λέμε και τα «όχι» που επιβάλλονται.
* Πού θα προσφύγουν για να δικαιωθούν οι θιγόμενοι;
* Ανοίγονται δύο δυνατότητες: είτε το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο θα αναστείλει με προσωρινή του απόφαση την εκτέλεση τέτοιων παράνομων αποφάσεων είτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχει τη δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, να τις δικάσει, παρά το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις σε πρώτο βαθμό ανήκουν σε κατώτατα δικαστήρια, ώστε να ξεκαθαρίσει η νομική κατάσταση σε σύντομο χρόνο. Θέλω να κάνω ένα πολιτικό σχόλιο: Σε εποχές κρίσης δεν κάνει κανείς απολύσεις, διότι στη ρίζα της κρίσης βρίσκεται η φτώχεια.
* Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες;
* Μόλις φύγουν οι αποφάσεις από τους φορείς θα προχωρήσουμε στις δικαστικές ενέργειες για το μπλοκάρισμα της εφεδρείας. Παρατηρούμε ότι οι νόμοι «κοιμούνται» σε πολλές περιπτώσεις. Μειώνεται η σημασία του νόμου και αυξάνεται δυσανάλογα η σημασία και η αξία της εξουσίας. Ελπίζω, επειδή στη χώρα υπάρχουν πολλοί και άξιοι δικαστές,ότι δεν θα επιτρέψουν να «κοιμηθούν» γι’ άλλη μια φορά οι νόμοι.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: