Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πλήρες μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη


Η Δ.Κ.Κ.Φ. ΑΓΩΝΑΣ χαιρετίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ να  αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος του Οργανισμού. Από το 1974 η Παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε στην ΟΥΝΕΣΚΟ με την ιδιότητα του «παρατηρητή». Η απόφαση αυτή θα  δώσει νέα ώθηση  στο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξή  της στον ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος, με το καθεστώς του πλήρους μέλους.
Από τα κράτη-μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ, 107 ψήφισαν υπέρ (ανάμεσα τους Ελλάδα, Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Γαλλία), 14 κατά και 52 απείχαν. Το Ισραήλ αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ εκβιαστικά διαμήνυαν ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή της, η οποία καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας η τιμωρία που προαναγγέλθηκε ανακοινώθηκε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έκανε δήλωση για τερματισμό της οικονομικής υποστήριξης της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το δε Ισραήλ αντιδρώντας έντονα δια του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Unesco Νίμροντ Μπαρκάν δήλωσε ότι οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστίνιων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ. Όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά τοπικά ΜΜΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ σκοπεύει να στερήσει από τα μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας το καθεστώς VIP προσώπων, το οποίο απλοποιεί τη διέλευσή τους από τα ισραηλινά σημεία ελέγχου. Εκτός αυτού, ανάμεσα στις εν δυνάμει κυρώσεις περιλαμβάνεται η διακοπή της αποστολής στην αυτονομία των φόρων και τελών, που μαζεύει το Ισραήλ για τους Παλαιστινίους, καθώς και η διεύρυνση της κατασκευής οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.
Διατείνονται στη προσπάθεια να αιτιολογήσουν τη στάση τους ότι θα επηρεαστούν οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις από μια κίνηση που κρίνεται αντιπαραγωγική, επιζήμια, πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική. Η απόφαση  όμως της ΟΥΝΕΣΚΟ ήρθε μετά από τρεις εξαιρετικά αιματηρές μέρες που πυροδοτήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τη στιγμή που οι συνομιλίες για ένα χρόνο έχουν παγωθεί ένεκα κυρίως της αδιάλλακτης στάσης του Ισραήλ στο ζήτημα του εποικισμού. Οι ΗΠΑ δε προσφάτως δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να αναστείλει τη διεύρυνση των εποικισμών και την οικοδομική δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ σε άμεση συνεργασία με τις ΗΠΑ συνεχίζει από το 1967 την επί δεκαετίες στρατιωτική κατοχή στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας και τον παράνομο εποικισμό.
Παρά τα εκβιαστικά διλήμματα ή καταψηφίζεται ή κόβουμε τα λεφτά, οι χώρες-μέλη ψήφισαν βάσει αρχής, υποστηρίζοντας εμπράκτως η Παλαιστίνη να πάρει τη φυσική της θέση στους κόλπους της συνεργασίας των εθνών και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα στη διπλωματική εκστρατεία για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ. Η απόφαση ανοίγει την οδό, αφού προηγηθεί ασφαλώς η υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, της κατάθεσης αιτημάτων για αναγνώριση περιοχών που κατέχει το Ισραήλ ως παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η παράταξή μας για ακόμη μια φορά τάσσεται αλληλέγγυα υπέρ του αγώνα για ειρήνη και ελευθερία στην Παλαιστίνη, υπέρ της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματός του να ζει ελεύθερος,  δίχως βία, δίχως στρατούς κατοχής, δίχως εισβολές σε ανεξάρτητα κράτη, δίχως πρόσφυγες στην ίδια του τη πατρίδα, δίχως αποδοχή τετελεσμένων από παράνομες επεμβάσεις, δίχως εποίκους και σφετερισμούς περιουσιών. Εξακολουθούμε να υπεραμυνόμαστε του κοινού αντικατοχικού μετώπου, να λογαριάζουμε τη λευτεριά σημαντικότερη όχι από τα τρεμάμενα σώματα των ανθρώπων αλλά από τις διαχωριστικές πρακτικές, τις διχαστικές διευθετήσεις, το μοίρασμα πατρίδων, σημαντικότερη των διαχωρισμών και των πολιτικών του «διαίρει και βασίλευε» και απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα Δικαίωση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
01/11/2011
Υ.Γ. : Οι ΗΠΑ, οι οποίες από το 1984 ως το 2003 μποϊκόταραν την UNESCO ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της όσον αφορά στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, χρηματοδοτούσαν μέχρι σήμερα την οργάνωση, σε ποσοστό σχεδόν 22% (περίπου 70 εκατ. δολάρια). Για την κίνηση αυτή, οι ΗΠΑ στηρίζονται σε δύο νόμους που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Αφισοκόλληση της πολιτικής εκδήλωσης Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αγώνας για Ειρήνη
και Δικαιοσύνη
που διοργανώθηκε από τη Δ.Κ.Κ.Φ. Αγώνα Θεσσαλονίκης και την
Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: