Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Απ' τ' αφτί και στους Μέρκελ και Σαρκοζί

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ
Ως μία από τις πιο ταπεινωτικές στιγμές του έλληνα πρωθυπουργού περιέγραφαν ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης την «κλήση προς απολογία» του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάνες την περασμένη εβδομάδα.
«Απ' τ' αφτί για εξηγήσεις στους κηδεμόνες του, αυτή ήταν η ερμηνεία της εικόνας του πρωθυπουργού στις Κάνες» σχολίαζε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξεπλάγη δυσάρεστα όταν κλήθηκε από τους Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάνες να δώσει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα που αποφάσισε, χωρίς προηγουμένως να τους έχει ενημερώσει, όπως προφανώς εκείνοι απαιτούσαν.
Αρχικά επικράτησε πανικός μεταξύ των συνεργατών του, αλλά μετά από λίγο αποφάσισαν πως θα επικαλούνταν πληροφορίες ότι κάποιοι βουλευτές του ήθελαν να τον ρίξουν. Η αλήθεια είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι αυτό δεν απείχε και πολύ από τους πραγματικούς λόγους που τον έκαναν να προβεί στην πρόταση για δημοψήφισμα. Ανεξάρτητα από το εάν αυτές αληθεύουν ή όχι, ο Γ. Παπανδρέου εδώ και λίγο καιρό γινόταν αποδέκτης πληροφοριών από το περιβάλλον του ότι ..
«κάποιοι βουλευτές που καθοδηγούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΜΕ θα ανεξαρτητοποιούνταν με σκοπό να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Θεώρησε λοιπόν ότι το δημοψήφισμα ήταν η κίνηση ματ για να παραμείνει στην εξουσία, υποτιμώντας την αντίδραση των χωρών-δανειστών. Αυτό περίπου ψέλλισε ως δικαιολογία και στις Κάνες στους Μέρκελ και Σαρκοζί. Είπε δηλαδή ότι αναγκάστηκε να το κάνει γιατί είχε βάσιμες πληροφορίες ότι θα τον έριχναν.
Ηπληροφορία αυτή ήταν που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε, κάπως υπερβολικά, στο Twitter, από γάλλο δημοσιογράφο που ανέφερε πως ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του δείπνου των ευρωπαίων ηγετών επικαλέστηκε «κίνδυνο πραξικοπήματος». Το αφτί των ευρωπαίων ηγετών ωστόσο δεν ίδρωσε, καθώς σε έντονα απαξιωτικό ύφος απαίτησαν εάν γίνει δημοψήφισμα να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν (του έδωσαν και την ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου) και μάλιστα ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτυπωθεί εάν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, δηλαδή, δεν επέτρεψαν καν στον έλληνα πρωθυπουργό να ορίσει ο ίδιος το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφήνοντας και υπονοούμενα για το αν τελικώς γίνει (για τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια).
Επίσης του ανακοίνωσαν ότι μέχρι τότε θα πάγωνε η εκταμίευση της περιβόητης πλέον 6ης δόσης, παγώνοντας και τον ίδιον, που ήταν μάλλον ανυποψίαστος μέχρι τότε. Αμήχανος ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχε ευρεία συναίνεση δεν θα χρειαζόταν το δημοψήφισμα». Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δήλωναν αργότερα, αρκετά εκνευρισμένοι, ότι γι' αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι πιο σημαντική από τη διάσωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια του δείπνου με τον Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε για πρώτη φορά κάτι που μέχρι τότε αποτελούσε περίπου ταμπού, δηλαδή η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Νικολά Σαρκοζί, μάλιστα, δήλωσε ότι «οι έλληνες φίλοι μας πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν το ταξίδι μαζί μας» και στελέχη της Ε.Ε. σχολίαζαν για τον έλληνα πρωθυπουργό ότι είδαν έναν κλονισμένο ηγέτη που «μάλλον μετάνιωσε για την πρόταση του δημοψηφίσματος».
Εκτεθειμένος μετά τις Κάνες, όμως, βρέθηκε για άλλη μια φορά και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα υπερθεμάτιζε από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς το «πράξη εκτόνωσης και λύτρωσης» ενώ μετά το «ξύλο» από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί άλλαξε εντελώς τη θέση του, δηλώνοντας ότι διαφωνεί. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» δήλωσε μετά την επιστροφή του τα ξημερώματα της Πέμπτης από τις Κάνες.
Τα «αστεία» την επομένη έδιναν κι έπαιρναν στον ευρωπαϊκό τύπο για το έργο που είδε ο Γ. Παπανδρέου στις Κάνες, άλλοι υποστηρίζοντας ότι ήταν δραματική ταινία και άλλοι θρίλερ.
Ο καλύτερος ίσως τίτλος που γράφτηκε για το επεισόδιο των Κανών, όμως, ήταν αυτός των «New York Times» στο κύριο άρθρο τους: «Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού». 
enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: