Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Φωτιά και λάβρα» οι συνένοχοι; Αυτοί που υπερψήφιζαν προσφυγή στο ΔΝΤ, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και “δημοψηφίσματα”; “Σωτήρες” οι συνένοχοι;

«Φωτιά και λάβρα» υπουργοί και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Την έντονη αντίθεση τους, άμεσα ή έμμεσα εκφράζουν κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης με καθοριστική παρέμβαση αυτή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγήκε ανοιχτά απέναντι στην επιλογή του δημοψηφίσματος και κάλεσε ο ίδιος σε συναίνεση την...
  αντιπολίτευση για να προστατευθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
• Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι στην Κίνα. Ο αντιπρόεδρος σκέφτεται να κάνει δήλωση κατά τους δημοψηφίσματος.
• Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν και παραμένει κατά του δημοψηφίσματος.
• Ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίζεται έτοιμος να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, γιατί είπε στο υπουργικό ότι είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.
• Ο Γιάννης Ραγκούσης βλέπει την πρωθυπουργική ρήση «δεν έχουμε ταμπού με τη δραχμή», που άκουσε όταν αντέδρασε στο δημοψήφισμα στο υπουργικό, να γίνεται πραγματικότητα.
• Στην κατεύθυνση να μη γίνει δημοψήφισμα κινείται και η Άννα Διαμαντοπούλου.
• Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μαζεύουν υπογραφές. Άλλοι για να συνεδριάσει η ΚΟ και άλλοι για να μην γίνει δημοψήφισμα.
• Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει η προεδρική φρουρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στελέχη που στήριξαν αρχικά την επιλογή του Γιώργου αναζητούν τρόπο απεγκλωβισμού.
Τούτων δοθέντων, γίνεται προφανές ότι στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η μάχη για την ηγεσία. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να μείνει μέχρι τέλους. Οι κορυφαίοι του διαμηνύουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσει διευκολύνοντας τις εξελίξεις. Για να αποφευχθεί η «αιματοχυσία»! Να διασφαλιστεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει με:
• Άμεση υιοθέτηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
• Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, και
• Εκλογές. 
Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε σύγκληση της ΚΟ σήμερα και απόσυρση του δημοψηφίσματος, αλλιώς, θεωρεί, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα έχει νόημα.  «Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με γραπτή του δήλωση δήλωσε ότι «προέχει η κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και δεν επιτρέπεται η επιστροφή στη δραχμή».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ζήτησε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αλλαγή του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και συγκεκριμένα, «ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση» της 26ης Οκτωβρίου.
«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικού παιγνίου και οφείλουμε όλοι μας απέναντι στον πολίτη να κάνουμε καθαρό ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να την σταματήσει. Για μένα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κύρια στρατηγική μας επιλογή» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής δεδομένο ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- πληροφορίες κάνουν λόγο για 20- έχουν εναντιωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή που έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Από τη πλευρά του, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην Βουλή. 
Ο κ. Βουδούρης είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα υπερισχύσει και θα επικρατήσει η λογική» ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.
Από newpost, μέσω "Το Γρέκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: