Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ομολογία αποτυχίας. Ύφεση 25% μέχρι το 2014, την ώρα που ετοιμάζεται νέο υφεσιακό πακέτο

«Η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας 2012.
Εκτίμησε δε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 6% το 2012 και η σωρευτική μείωση θα προσεγγίσει το 20% από το 2008, ενώ μέχρι το 2014 αναμένεται να φθάσει το 25%, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ αλλά και του ΙΟΒΕ.
Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «πολύ υψηλό» το ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται ήδη στο 23%, και ειδικά η ανεργία των νέων, που έφτασε στο 50%.
Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα είναι η συμπίεση ρευστότητας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει ληφθεί υπόψη σε κανένα μοντέλο μέχρι τώρα».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο υφεσιακό πακέτο, που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσσαία εισοδήματα.
Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις και μεγαλύτερες περικοπές σε εφάπαξ, επιδόματα και μισθούς, που ανεβάζουν το συνολικό κόστος της μείωσης στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ, φέρεται να συζητάει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για την εξοικονόμηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών τόσο με την τρόικα όσο και με τους συναρμόδιους υπουργούς, είναι συνεχείς, με στόχο να οριστικοποιηθεί μέχρι την Κυριακή το πακέτο των περικοπών δαπανών της διετίας 2013-2014.
grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: