Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Επέτειος με συλλήψεις για το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ»

Πορεία στο Μανχάταν για το ένα έτος από την έναρξη των κινητοποιήσεων για την κατάληψη της wall street “Occupy wall street” που σταδιακά επεκτάθηκε και ζητούσε την κατάληψη διαφόρων σύγχρονων “μέσων παραγωγής” πλούτου.

Τουλάχιστον 70 άτομα συνέλαβε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια πορείας για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ»..

Περίπου 300 με 400 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο πάρκο Ζουκότι, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου πριν έναν χρόνο έδωσαν το πρώτο τους «ραντεβού» οι συμμετέχοντες στο κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», αξιώνοντας δικαιότερη κατανομή του πλούτου στην κοινωνία και τιμωρία των άπληστων τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ.
Σχόλιο: Είναι να απορεί κανείς πως το κίνημα αυτό δεν πέρασε τον Ατλαντικό με αποτελέσματα οι αντιδράσεις στην τραπεζοκρατία και την λιτότητα να παραμείνουν σε τοπικό επίπεδο και σε διαφορετικού χρόνο στην Ευρώπη.
Κι όμως αν μιλούσε σήμερα ο Μαρξ για κατάληψη των μέσων παράγωγης θα μιλούσε:
για την wall street τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες στις δυτικές-αναπτυγμένες οικονομίες
τις φάμπρικες στην νοτιοανατολική Ασία και στο BRIC και την γη στους υπολοίπους και γενικά τα τοπικά εναλλασσόμενα ανά περιόδους μέσα παραγωγής
Είναι να απορεί κανείς πως στην ευρώπη μείναμε “κολλημένοι” 40 χρόνια στον με Τσε και τον Μαη του 68. Χωρίς εξέλιξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: