Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρέει το σχέδιο: «Μεγάλη ΔΗ.ΜΑΡ»

“ Τα σχέδια για φορέα της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο το κόμμα του Φ. Κουβέλη, οι δημοσκοπήσεις και ο Κ. Σημίτης ”
Η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή έδειξε ότι οι μεγάλοι χαμένοι της τρικομματικής κυβέρνησης λίγο μετά από τις εκλογές είναι το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς»και ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αυτής έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, δημιούργησαν την αίσθηση σε πολιτικούς κύκλους προσκείμενους στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ότι η «Δημοκρατική Αριστερά» θα αποτελέσει μελλοντικά το επίκεντρο της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για πολιτικούς κύκλους προερχόμενους από το λεγόμενο πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του ΠΑΣΟΚ, από αναλυτές, δημοσιογράφους και διαφημιστές, οι οποίοι είχαν προνομιακή θέση παλαιότερα στην Χαριλάου Τρικούπη και, πιο πρόσφατα, στην Ιπποκράτους και που αντιμετωπίζουν με δέος την εκλογική και μετεκλογική (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ρόλος Σημίτη και οι ασκήσεις επί χάρτου..


Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στο παρασκήνιο ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές συνομιλεί εξίσου τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (για τον οποίο δεν «βλέπει» μέλλον) οσο και με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βέβαια έχει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα. Εξάλλου το «αριστερό πρόσημο» της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ελάχιστα έχει προσφέρει προς την κατεύθυνση της συγκράτησης του νεοφιλελεύθερου Αρμαγεδόνα, ο οποίος σαρώνει την ελληνική κοινωνία. Όπως λένε κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, οΚώστας Σημίτης, ο οποίος είναι και ο αρχιτέκτονας της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (με τα γνωστά αποτελέσματα) παρατηρώντας την – σε εξέλιξη – διαδικασία κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚσυζητούσε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο οποίος, βέβαια, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να αποκτήσει μεγάλη εκλογική βάση. Θα μπορούσε, όμως, να διατηρεί σταθερό ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 15%, ώστε στο υπάρχον κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα να διαδραματίζει ένα είδος «μπαλαντέρ» σε κυβερνήσεις. Αντικειμενικός σκοπός αυτού του υποθετικού πολιτικού φορέα δεν θα ήταν άλλος από την διασφάλιση των «ευρωπαϊκών κεκτημένων» της χώρας μας. Αυτές οι συζητήσεις έφθασαν στα αφτιά ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται … πέριξ της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και έτσι άρχισαν τις ασκήσεις επί χάρτου. Όμως, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα η «Δημοκρατική Αριστερά» θα χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής της.
 Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue, μπορεί η «Δημοκρατική Αριστερά» και ο Φώτης Κουβέλης να βρίσκονται στην κορυφή της κάρτας με την δημοτικότητες (47% η «Δημοκρατική Αριστερά», 52% ο Φώτης Κουβέλης), αλλά η μείωση των επιδόσεών τους, σε σχέση με τις παλαιότερες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η δημοτικότητα του Φώτη Κουβέλη δείχνει μείωση της τάξης του – 15%, ενώ έχει μειωθεί και η δημοτικότητα της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: