Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πλούσιοι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι

Ο ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, η περιουσία του κράτους μειώνεται ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα προσχεδίου νέας έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρά την οικονομική κρίση η καθαρή περιουσία των Γερμανών, στην οποία προσμετρούνται μεταξύ άλλων ακίνητα, καταθέσεις και οικοδομήσιμες εκτάσεις, αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Την ώρα που η καθαρή περιουσία του γερμανικού κράτους μειώθηκε μεταξύ 1992 και 2012 κατά 800 δις ευρώ, η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από τα 4,6 στα 10 τρισ. ευρώ», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.
Τεράστιες ανισότητες
Μόνον μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. ευρώ. Οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν την ίδια ώρα «τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου». Έτσι «στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου». Η περιουσία αυτού του 10 % αυξάνεται μάλιστα διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Ενώ το 1998 κατείχε το 45 % της συνολικής καθαρής περιουσίας, 10 χρόνια αργότερα, το 2008, η ομάδα αυτή των πλουσιότερων γερμανικών νοικοκυριών είχε στα χέρια του το 53% του συνολικού πλούτου. Την ίδια ώρα στο 50 % των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.
Το προσχέδιο της έκθεσης καταγράφει επίσης σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Την στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα. «Αυτή η μισθολογική εξέλιξη πλήττει το αίσθημα δικαίου του πληθυσμού»,τονίζεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: