Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Περισσότεροι πολίτες προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο διαφαινόμενος νέος γύρος μέτρων βυθίζει ακόμη πιο πολύ στα προβλήματα την κοινωνία, που αντιδρά στρεφόμενη στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: το γεγονός αυτό καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά όπως έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί. Με άλλα λόγια, καλείται τώρα να εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία έχει συναινέσει, παρότι τώρα υποδύεται ότι διαπραγματεύεται - και στις λεγόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξωτερικού, οι σαμαρικοί κουτσαβακισμοί δεν έχουν πέραση...
Ο πολίτης έχει ωστόσο αντιληφθεί ότι η εμπλοκή με την τρόικα δεν οφείλεται σε κάποια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά μόνο σε εσωτερική κατανάλωση και στην αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απάνθρωπα μέτρα που ήδη αποδέχθηκε. Γι' αυτό και η πρόταση που διατύπωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απεγκλωβιστούν οι...
όμηροι των υπογραφών και των δεσμεύσεών τους διά της παραίτησης και της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία: το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συγκέντρωση της Κοκκινιάς και το επανέλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης (στο Κόκκινο 105,5). Η αίσθηση εξάλλου ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τελικώς τα νέα μέτρα είναι εδραία, μαζί όμως και η εκτίμηση ότι δεν διαθέτει τις πολιτικές εφεδρείες να τα πάρει κιόλας...
Πεποίθηση εξάλλου της Κουμουνδούρου είναι ότι ο καταρρέων πρωθυπουργός επρόκειτο να γυρίσει με άδειες βαλίτσες από τις Βρυξέλλες, καθώς προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής "αδύναμος να ψελλίσει το οτιδήποτε προς το συμφέρον της χώρας. Ο κ. Σαμαράς συντάσσεται στην Ευρώπη με το μπλοκ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που εξοντώνει τους λαούς με τα προγράμματα της λιτότητας και αποδομεί την Ευρώπη".

Ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ
Σε αυτή τη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης πανελλαδικής πολιτικής καμπάνιας, με επιστροφή των πολιτών στις μαζικές κινητοποιήσεις και σταθμούς τη ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των ακραίων επιπτώσεων του Μνημονίου, τέλος, και την πρόκληση εκλογών. "Τέρμα" της διαδρομής εδώ δεν είναι άλλο βεβαίως από την ακύρωση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Όσο βέβαια καταγράφεται πιο έντονο το ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών στην εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα εντείνονται και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα: την οικοδόμηση κυβέρνησης λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται ότι πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του συνεδρίου του ΙΝΕΡΠΟΣΤ - Levy Institute. Μια πρόταση που απηύθυνε, εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς, και στις δυνάμεις εκείνες που χειραφετήθηκαν ή χειραφετούνται από τις μνημονιακές αυταπάτες και φοβίες, και όχι, σημειωτέον, στη βάση πολιτικής αριθμητικής ή άνωθεν συμφωνιών.
Ενώ και ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης συνέστησε (μιλώντας στην ιστοσελίδα "The Paper") να απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις του τόξου πέραν της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς, πρωτίστως όμως στις δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας. Εξέφρασε δε την άποψη ότι "αν οι δυνάμεις του κέντρου έχουν απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική του Μνημονίου, μας ενδιαφέρουν ως δυνάμεις συνεργασίας ή στήριξης του εγχειρήματός μας", αλλά και για το ΚΚΕ παρατήρησε ότι "μπορεί να επανατοποθετηθεί".
Συνεργασία μόνο με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει αντιθέτως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, γιατί ζητούμενο είναι κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς, διευκρινίζει, ενώ παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο ΚΚΕ εν όψει του 19ου Συνεδρίου.

Αλλαγή κλίματος
Την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε το πολιτικό βαρόμετρο μηνός Μαρτίου, που διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue (για λογαριασμό του Σκάι και της εφημερίδας "Η Καθημερινή"), που καταγράφει εν πολλοίς ελπιδοφόρα στροφή.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μισή μονάδα και βρίσκεται στο 29,5%, αφήνοντας στο 28,5% τη Ν.Δ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στο 10% (απώλεια 1,5%) και έπονται: Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΠΑΣΟΚ 7,5% (μισή μονάδα κέρδος), ΔΗΜ.ΑΡ. 6% και ΚΚΕ 5,5%. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί, ο Αντ. Σαμαράς δεν αυξάνει τα ποσοστά του.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η παράσταση νίκης, εκεί όπου η Ν.Δ. σε έναν μήνα πέφτει από το 48% στο 41%, την ώρα που ο αντίπαλός της σκαρφαλώνει από το 38% στο 44%.
Ο Αλ. Τσίπρας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στην προσωπική του δημοφιλία (44% από 37% έναν μήνα πριν), με αποτέλεσμα να περνά μπροστά μία μονάδα από τον Αντ. Σαμαρά (στην καταλληλότητα εξάλλου, η διαφορά 21 μονάδων υπέρ του πρωθυπουργού προ μηνός μειώνεται τώρα στις 17 μονάδες).
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, η τρικομματική κινείται οριακά κάτω από το 40%, όταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς άλλους δηλαδή) είναι στο 25%, εννέα μονάδες περισσότερες από τον Ιανουάριο, ποσοστό πάντως που υπολείπεται ακόμη του εκλογικού ποσοστού. Στο ερώτημα δε της δημοτικότητας των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ο πλέον κερδισμένος, με τέσσερις επιπλέον μονάδες, μία μονάδα μπροστά από τη Ν.Δ. (41% έναντι 40%).
Δύο στους τρεις συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με την οργή/αγανάκτηση να κυριαρχεί ως αντίδραση (31%). Μόλις 6% πιστεύει πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας την ανυπαρξία κοινωνικής βάσης που στηρίζει την κυβέρνηση. Το 59% ζητάει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να πληρωθεί μικρότερο μέρος του χρέους, όταν άλλο 29% αντιπροτείνει στάση πληρωμών. Τέλος, 38% έχει αρνητική στάση για το ευρώ.
avgi.gr
Παπαδημητρίου Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: