Ως χάρτινος πύργος καταρρέει το "success story" της μνημονιακής συγκυβέρνησης, με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής να θρυμματίζει το προσωπείο αισιοδοξίας Σαμαρά – Βενιζέλου.
Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις για διέξοδο από τη κρίση, το Γραφείο "βλέπει" νέο μνημόνιο, εξαιτίας της "μαύρης τρύπας" των 14,9 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος ως "δαμόκλειο σπάθη", επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η δυναμική ανάκαμψης είναι ασθενής.
Η έκθεση, που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014, τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και προχωρά σε επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν έχουν αντικατασταθεί μέλη Δ.Σ. δημοσίων επιχειρήσεων που διαφωνούν με τη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ.
«Ας σημειωθεί ακόμα ότι πάσχει και η θεσμική-οργανωτική υποδομή για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Π.χ. δεν τηρήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα άτυπο διυπουργικό όργανο για τον συντονισμό των ενεργειών στον τομέα αυτόν, ώστε να ξεμπλοκάρονται σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ζητήματα, ούτε αντικαταστάθηκαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων δημοσίων επιχειρήσεων που αντιδρούν στη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ». Ταυτόχρονα, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη το «πάγωμα» του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επιβολή φόρων χωρίς μελέτη και σχέδιο και υπογραμμίζοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί: «Διάφορα μέτρα (με τυπικό παράδειγμα τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης) αποφασίσθηκαν χωρίς μελέτη ή έστω σαφή εικόνα των πιθανών επιπτώσεών τους και μάλλον ad hoc, δηλαδή χωρίς να είναι ενταγμένα σε κάποιο συνεκτικό συνολικό σχέδιο». Παράλληλα, «λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φόρων το τρέχον έτος.»

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στη δημοσιονομική διαχείριση και την χαρακτηρίζει εντυπωσιακή σε σύγκριση με την περίοδο 2009 – 2010.

Στο ίδιο κείμενο, υποστηρίζεται ότι η απόκλιση από το πρόγραμμα λιτότητας θα οδηγούσε στην καταστροφή και ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν έως τώρα υπολείπονται του στόχου τους: «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν έως τώρα υπολείπονται του στόχου τους ο οποίος είναι να επηρεάσουν θετικά και αισθητά την οικονομία. [Η Κυβέρνηση] επιζήτησε να ανακτήσει πολιτικό έδαφος τροποποιώντας διάφορα ή κάνοντας διάφορους συμβιβασμούς, που αποδυνάμωναν ορισμένες μεταρρυθμίσεις ή έκαναν αβέβαιη την αποτελεσματικότητά τους. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρώην υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος ενδεικτικά στη ρύθμιση για το γάλα, «η ρύθμιση που πέρασε τελικά δεν ήταν η δική μας πρόταση, ήταν ρύθμιση που υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ομάδα των βουλευτών που αντιδρούσε. Από τότε είχα επισημάνει ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να μη λειτουργούσε». Γενικά, ο τρόπος με τον οποίο κατατίθενται πάσης φύσης τροπολογίες σε διάφορα νομοσχέδια δείχνει πως τελικά νοθεύονται πολλές μεταρρυθμίσεις».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν διστάζει να προχωρήσει και σε απροκάλυπτες συστάσεις και δηλώσεις για το έργο της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι είναι πολλοί οι προσφεύγοντες που δικαιώνονται, κάτι που παρουσιάζεται ως σημαντικός ανασχετικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης. «Στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι οπισθοδρόμησης: Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες σε αυτά, είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η αναφορά στους ξένους επενδυτές, για τους οποίους, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεται ότι δεν είναι καλά "δικτυωμένοι", ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν τα εμπόδια του νομικού συστήματος: «Η έλλειψη των καλά προστατευμένων δικαιωμάτων των επενδυτών, η αργή δικαστική διαδικασία, η αστάθεια των δικαστικών αποφάσεων είναι τα βασικά εμπόδια για τους ξένους επενδυτές οι οποίο συνήθως δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ή άλλες διασυνδέσεις για να παρακάμψουν τα εμπόδια του νομικού συστήματος».

Τέλος, σημειώνεται ότι η έκθεση δημοσιοποιείται με φόντο τη συζήτηση επί του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, με εκατοντάδες ρυθμίσεις – προαπαιτούμενα για την χορήγηση της επόμενης δόσης από τους δανειστές. Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση, εδώ.
aygi.gr