Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας παρά την προσπάθεια να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος για να μη φανεί η αρνητική στάση του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρκέστηκε να δηλώσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 07.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.


Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.
Όπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία.
Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι.
Ωστόσο, ο Κέρι, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.
«Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.
«Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (…) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
«Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.
Ο Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.
Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται, για 18η ημέρα. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.
Τα βασικά σημεία της πρότασης:
-  Προσωρινή εκεχειρία μιας εβδομάδας από την Κυριακή, στην διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός δεν θα αποχωρήσει τελείως από την Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσει να εντοπίζει και να καταστρέφει τούνελ της Χαμάς.
- Στην διάρκεια της εκεχειρίας, το Ισραήλ και η Χαμάς θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη συμφωνία, με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει και η Παλαιστινιακή Αρχή.
- Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παράσχουν εγγυήσεις και στις δυο πλευρές ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τα θέματα που είναι σημαντικά γι αυτές: για το Ισραήλ ο αφοπλισμός της Γάζας από ρουκέτες και η καταστροφή των τούνελ και για την Χαμάς η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και η ανοικοδόμηση της.
Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, μετρούν οι Παλαιστίνιοι, με τους τελευταίους υπολογισμούς να μιλούν για περισσότερους από 800 νεκρούς από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, την 8η Ιουλίου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.
Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.
Είχαν προηγηθεί πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Γάζα – μεταξύ αυτών και του σχολείου του ΟΗΕ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες – και χθες βράδυ, η μαζική διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων, ως επί το πλείστον αυτή τη φορά μελών της Φαταχ του Μαχμούντ Αμπάς, στη Δυτική Όχθη.
Η πορεία ξεκίνησε από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός στρατός όμως άνοιξε πυρ στο πέρασμα Καλαντία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πάνω από 230, οι περισσότεροι από σφαίρες. Σήμερα  η Φατάχ και άλλες Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν «Ημέρα οργής» για την πολιορκημένη Γάζα που αιμορραγεί, καλώντας τον κόσμο στη Δυτική Όχθη να συνεχίσει τις διαδηλώσεις.
Πέντε διαδηλωτές Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων ένας 18χρονος και ένας 22χρονος έχασαν την ζωή τους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα. Δέχθηκαν πυρά ισραηλινών στρατιωτών την ώρα που διαδήλωναν κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ. Η νέα αιματοχυσία, σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νάμπλους. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος Μπαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Αμάν, δεν έχει κάνει δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά ζήτησε από τους Παλαιστίνους να πάνε μαζικά να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες και της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: