Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Βρείτε κάτι να ξεχωρίζουμε»

Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί «ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΣΤΙΓΜΑ» από την Ν.Δ. καθώς έρχονται εκλογές..
 Με δόσεις απολογητικές προς τη Ν.Δ. και ηπιότερους τόνους συνεχίζει επίσημα το ΠΑΣΟΚ στα ίδια φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια για την «αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα ψηφίσει τα «προαπαιτούμενα» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.
  - Βρείτε κάτι να πούμε, μπας και διαφοροποιηθούμε… Εκλογές έρχονται…
Με εμφανή την αλλαγή ύφους των προηγούμενων ημερών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε (Βήμα FM) ότι «δεν κάνουμε μονομερείς κινήσεις που θα διαταράξουν την ισορροπία και τη σταθερότητα της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα, θέματα τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε ως ελληνική κυβέρνηση και να είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αυτό πρέπει να το κάνουμε πράξη».
Παρ’ όλ’ αυτά το άγχος της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητήσει «διακριτό στίγμα» σε σχέση με τη Ν.Δ. είναι κάτι παραπάνω από προφανές και αποτυπώνεται με σαφή τρόπο, τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις όσο και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, αυτή η γραμμή της διεκδίκησης αλλαγών σε ψηφισμένα και από το ΠΑΣΟΚ μνημονιακά μέτρα, που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής και των φοροελαφρύνσεων, θα ακολουθηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κριθεί η αποτελεσματικότητά της. Πρακτικά ο Σεπτέμβριος παραπέμπει στον επόμενο έλεγχο της τρόικας και η χρονική στιγμή υποδηλώνει ότι η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ δείχνει προετοιμασία μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συντηρούν όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει, ζητώντας αλλαγές με στόχο την «ελάφρυνση και την ανακούφιση των πολιτών».
Την ίδια στιγμή πάντως ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας επέμεινε στο οξύ ύφος των τοποθετήσεων της Χαριλάου Τρικούπη των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας (real fm) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται άλλες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και υποστήριξε ότι «παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι ατελέσφορες». Ενώ υπό τύπον απειλής προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι αν έρθουν τέτοιου τύπου μέτρα «εμείς δεν θα τα ψηφίσουμε»!
Επίσης, ο αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης επανήλθε με νέα του δήλωση στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερες εμμονές, με τις οποίες «εξυπηρετεί στενά και περιορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για την αναδιανομή του τζίρου».
Το ύφος και οι διαφορετικές αποχρώσεις στους τόνους που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. σχετίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, και με τις εσωτερικές διεργασίες στο συγκυβερνών κόμμα, καθώς κάθε στέλεχος έχει το βλέμμα και στην επόμενη μέρα των πολιτικών εξελίξεων, στο πλαίσιο των κυοφορούμενων ανακατατάξεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι και λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που, ενώ συμφωνούν με τη γραμμή για την αναζήτηση «διακριτού στίγματος» έναντι της Ν.Δ., βλέπουν με καχυποψία τη μετατόπιση Βενιζέλου στις «δικές τους θέσεις» μετά τις ευρωεκλογές, φοβούμενοι ότι στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να κρατήσει τα ηνία στις εν εξελίξει ζυμώσεις για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Διόλου τυχαία, αναφερόμενος στη γραμμή αυτή του ΠΑΣΟΚ για «βελτιώσεις» στα μνημονιακά μέτρα, ο Δημήτρης Καρύδης δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να δείξει ότι «η Κεντροαριστερά της ευθύνης μπορεί να συμβάλει στην πορεία της χώρας και στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής εξέλιξης στα κοινωνικά και οικονομικά πράγματα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: