Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Εκτοπισμένοι σε μια τεράστια φυλακή που βομβαρδίζεται Ημέρα 13η

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις ανατολικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, χερσαίους και εναέριους, ένα σφυροκόπημα της αποκλεισμένης παλαιστινιακής περιοχής που διαρκεί 13 ημέρες. Πάνω από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητα άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. 
Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού συμφωνήθηκε μια δίωρη ανθρωπιστική εκεχειρία το μεσημέρι της Κυριακής ώστε να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η αρχική πρόταση, που έγινε δεκτή από τη Χαμάς, ήταν για τρίωρη εκεχειρία ωστόσο το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση και αποδέχτηκε κατάπαυση του πυρός μόνο για δύο ώρες. Ωστόσο ούτε αυτό τηρήθηκε καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε εκ νέου τους βομβαρδισμούς πριν συμπληρωθούν το δίωρο.

Η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε και το βράδυ του Σαββάτου με τα άρματα μάχης του Ισραήλ να έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων και να σφυροκοπούν τις ανατολικές περιοχές. Οι βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεχίστηκαν και το πρωί της Κυριακής. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε τρόπο. Πολλοί έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι με τα πόδια μέχρι την πόλη της Γάζας.

«Υπάρχει μια σταθερή ροή ανθρώπων, ένα ανθρώπινο ποτάμι. Εκατοντάδες βαδίζουν προς την πόλη της Γάζας. Συναντήσαμε ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους και σακούλες γεμάτες με ό,τι πρόλαβαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazerra, ο οποίος σημειώνει πως στα νοσοκομεία την Κυριακή έφτασαν δεκάδες πτώματα. Όπως τονίζουν γιατροί σε πολλές περιπτώσεις τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιοχές για να μεταφέρουν τραυματίες και νεκρούς.

Μεταξύ των νεκρών από τους βομβαρδισμούς της Κυριακής ήταν και τα δύο παιδιά του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, Χαλιλ Αλ Χαγια, αλλά και η σύζυγος του. Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το Σάββατο τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη με τους Παλαιστίνιους μαχητές. Συνολικά επτά ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις.

Προσοχή σκληρές εικόνες



Ένας κάτοικος της ανατολικής συνοικίας Αλ Σαφ δήλωσε στο Al Jazeera πως είναι τρομοκρατημένος από τους βομβαρδισμούς. «Όλοι οι οικογένεια, 18 άτομα, μείναμε σε ένα δωμάτιο. Ακούγαμε τις βόμβες να πέφτουν όλη τη νύχτα. Δεν είχαμε που να πάμε. Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, έχει κοπεί από τις επιθέσεις, και ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. Άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ. Εκεί είναι και το ασφαλέστερο σημείο. Οι δρόμοι είναι άδειοι και ακούμε συνέχεια βομβαρδισμούς».

Νορβηγός γιατρός που δουλεύει στο νοσοκομείο της Γάζας δήλωσε πως οι περισσότεροι τραυματίες που νοσηλεύονται είναι βαριά χτυπημένοι και ακρωτηριασμένοι. «Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις τόσους άμαχους τραυματισμένους. Όμως η δύναμη των Παλαιστινίων είναι αξιοσημείωτη. Στέκονται όρθιοι. Είμαι έκπληκτός με την ηρεμία και τη συνοχή που δείχνουν στην κοινότητά τους αλλά και στο νοσοκομείο», ανέφερε στο Al Jazeera. (Διαβάστε επίσης: Επιστολή Νορβηγού γιατρού από τη Γάζα: Σταματήστε τη σφαγή!)

Ανταποκριτές των διεθνών μέσων αναφέρουν πως σημειώνεται ένας καταιγισμός βομβαρδισμών με τα χτυπήματα πολλές φορές να απέχουν μόλις πέντε δευτερόλεπτα μεταξύ τους. «Είναι και ένα είδος ψυχολογικού πολέμου. Οι κάτοικοι ακούν όλοι τη νύχτα βομβαρδισμούς και μαχητικά να πετούν πάνω από το κεφάλι τους», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera.

Και ενώ Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας ώστε «να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια», η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέλαβε την πρωτοβουλία για μια ανθρωπιστική εκεχειρία το μεσημέρι της Κυριακής ώστε να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η αρχική πρόταση ήταν για τρίωρη εκεχειρία ωστόσο το Ισραήλ δέχτηκε κατάπαυση του πυρός μόνο για δύο ώρες. Όμως ούτε αυτή η εκεχειρία τηρήθηκε καθώς οι ισραηλινοί ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς πριν τη συμπλήρωση του διώρου. 
 


Στο διπλωματικό πεδίο


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για συνομιλίες ώστε να εξετάσουν τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: