Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ηρθε η ανάπτυξη: Καταρρέει από τα ελλείμματα ο ΟΑΕΕ

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση.
Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις στο μέλλον.
Στο αδιέξοδο εαυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν αλλά και το ασφαλιστικό τους ταμείο το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ!

nn
Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7,4 δις ευρώ – το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.
Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την εικόνα κατάρρευσης του Ταμείου είναι ότι οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν συρρικνωθεί κατά 450.000.000 ευρώ την τελευταία 5ετία, συνέπεια αφενός της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων (50.000 λιγότεροι την περίοδο 2007-2013) και αφετέρου της αύξησης του αριθμού όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών (2007-2013,  308.000 περισσότεροι).
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες μέρες από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων.
«Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι γρίφος» διαπιστώνει πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: