Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Παγκόσμια αντίδραση για τον εκβιασμό - Μόνος σύμμαχος των "όρνεων" η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (βίντεο)

Αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στα προοδευτικά κόμματα και θεσμούς, αλλά ακόμη και στις οικονομικές ελίτ και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς έχει προκαλέσει η εκβιαστική χρεοκοπία, στην οποία ωθούν την Αργεντινή δύο αμερικάνικα funds - "όρνεα". Μόνη παραφωνία η συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που προκειμένου να αντιπολιτευθούν το ΣΥΡΙΖΑ, επιχαίρουν για την εξέλιξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα που έχει δανειστεί και χρωστά χρήματα, η κυβέρνησή της υιοθετεί την πιο ακραία επιχειρηματολογία των πλέον αποσυνάγωγων τοκογλύφων του πλανήτη.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην Αργεντινή, αργά το απόγευμα σήμερα (λόγω διαφοράς ώρας), δείχνουν ότι ο λαός της λατινοαμερικάνικης χώρας αντιδρά στην κερδοσκοπική επίθεση και στηρίζει τις επιλογές της προέδρου Κίρχνερ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για γενναίο κούρεμα του χρέους, συμφωνία την οποία έχουν μπλοκάρει με δικαστική απόφαση κερδοσκοπικά funds των ΗΠΑ, τα οποία αγόρασαν χρέος στο 10% της τιμής του και απαιτούν να το πληρωθούν στο 100%, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους υπόλοιπους πιστωτές της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με το κούρεμα και τώρα δεν μπορούν να πληρωθούν.



Γ. Σταθάκης: Η ΝΔ και η κυβέρνηση είναι με τους "γύπες" και όχι με την Αργεντινή

Τη στάση της ΝΔ και της κυβέρνησης απέναντι στη χρεοκοπία της Αργεντινής σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως σημειώνει, «η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα. Κοινώς, η ΝΔ λέει ότι ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό συμβαίνει, με δεδομένο μάλιστα ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ των ανεξάρτητων χωρών».
Ο Γ. Σταθάκης τονίζει ότι «ο διεθνής οικονομικός τύπος παραμένει ουδέτερος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει αποστάσεις, ενώ σύσσωμες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των περισσότερων χωρών του κόσμου, δήλωσαν ευθέως σήμερα ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή. Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο "γύπες" που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100».

aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: