Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ισπανοί καλλιτέχνες καταγγέλλουν το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων

Δεκάδες Ισπανοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ ως «γενοκτονία». Ανάμεσά τους οι: Πενέλοπε Κρουζ, η Ρόσα Μαρία Σαρντά, η Λόλα Ερέρα, ο Χ. Μπαρδέμ ή ο Εδουάρδο Νοριέγα, σκηνοθέτες όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Μόντσο Αρμενταρίς ή ο Μπενίτο Σαμπράνο, και μουσικοί όπως οι Αμαράλ και Νάτσο Καμπίγιο.

«Η Γάζα ζει τη φρίκη αυτές τις μέρες, πολιορκημένη και δεχόμενη επίθεση από ξηρά θάλασσα και αέρα. Γκρεμίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων, τους αρνούνται το νερό, το φως, την πρόσβαση σε νοσοκομεία, σε σχολεία, στα περιβόλια, ενώ η Διεθνής Κοινότητα το επιτρέπει» υπογραμμίζουν οι Ισπανοί καλλιτέχνες και καλούν στην επιστολή τους την ΕΕ «να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι ο «πυροκροτητής» αυτής της βίας είναι «η ισραηλινή κατοχή» που «συνεχίζει να επεκτείνεται και να εισβάλει σε παλαιστινιακά εδάφη αντί να αναδιπλωθεί στα σύνορα του ’67» και απαιτούν κατάπαυση πυρός ενώ καλούν το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, «την οποία η Γάζα υποφέρει για περισσότερο από μία δεκαετία».

Επιπλέον ζητούν «να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να διευκολυνθεί η μετακίνηση του πληθυσμού, η είσοδος ιατρικών ομάδων, φαρμάκων και τροφίμων, η αποκατάσταση των τραυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις σε σωματικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας, και ειδικά ο παιδικός πληθυσμός», και «να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών για να επιτευχθεί η ειρήνη, δίκαιη και διαρκής, ως λύση στη σύγκρουση».

Τέλος δηλώνουν «ενάντια στη χρήση βίας από όλες τις πλευρές» και ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρέσβη της Ισπανίας στο Ισραήλ «μέχρι να σταματήσει η εγκληματική επίθεση στην Παλαιστίνη», ως «πειστική απόδειξη» της απόρριψης που αισθάνεται για τις «απερίγραπτες πράξεις του ισραηλινού στρατού».
tvxs.gr

1 σχόλιο:

savvakis είπε...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ