Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Στο αίμα αμάχων πνίγεται η Γάζα

Εννέα Παλαιστίνοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά σκοτώθηκε σήμερα Δευτέρα στη Ράφα, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Κατά τη χθεσινή πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο εκπρόσωπος των οποίων Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του, ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 73 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Σατζάιγια, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα να ξεπερνά πια τους 450. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος, από τις συγκρούσεις στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι τραυματίες.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 13 στρατιωτών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του σε 18 στρατιώτες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και δύο ισραηλινοί άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη πλευρά για έγκλημα πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τη στιγμή που στη Δυτική Όχθη ξεσπούν οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Σφαγή κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα.

Η σφαγή της Σατζάιγια

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην παλαιστινιακή γειτονιά και με την υποστήριξη μαχητικών την έβαψαν στο αίμα. Με ουρλιαχτά οδύνης και οργής γονείς κρατούσαν στα χέρια τα νεκρά παιδιά τους. Άλλοι προσπαθούσαν να τα οδηγήσουν στην ασφάλεια, να τα «κρύψουν» από το θάνατο. Παλαιστίνιοι κείτονταν νεκροί ανάμεσα σε συντρίμμια, χιλιάδες έτρεχαν αναζητώντας καταφύγιο στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου παράλληλα μεταφέρονταν οι εκατοντάδες τραυματίες. Μία γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο προσπαθούσε να εγκαταλείψει την περιοχή κουνώντας μια λευκή σημαία μέσα σε σύννεφα καπνού εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ένας άνδρας ζητούσε βοήθεια για να βρει το γιο του που είχε παγιδευτεί στο σπίτι τους. Μπήκε σε ένα ασθενοφόρο ελπίζοντας ότι θα φτάσει, όμως πυρά από ισραηλινό τεθωρακισμένο τού εμπόδισαν την πρόσβαση.

Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς στη Γάζα σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε προ τριών ημερών η χερσαία φάση της επιχείρησης. Η επίθεση της Κυριακής εκτόπισε άλλους 35.000 ανθρώπους, ενώ 63.000 Παλαιστίνιοι διαμένουν ήδη σε καταφύγια που παρέχει ο ΟΗΕ. Στο μεταξύ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Τζενίν και της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη διαδηλώνοντας κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Καλούν τον Μαχμούντ Αμπάς να στραφεί στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, και ζητούν την παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Έκκληση των Ηνωμένων Εθνών

Στο μεταξύ, έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε προς το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, καταδικάζοντας ως «φρικτή ενέργεια» τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σατζάγια. «Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα απ’ όπου ξεκίνησε την περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Ενώ ταξίδευα προς τη Ντόχα, δεκάδες άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώνονταν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Σατζάγια. Καταδικάζω αυτήν την φρικτή ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας επισήμως τη Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για "σύλληψη" στρατιώτη. «Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς», υποστήριξε ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

koutipandoras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: