Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Νεκρή ζώνη η μισή Γάζα – Σοκ στη Σουτζάγια – Μνήμες Νάκμπα

Ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» ασφαλείας στο 43% του συνολικού εδάφους της Γάζας και, σύμφωνα με την UNRWA, έχει θέσει σε ισχύ διαταγές καθολικής εκκένωσης για μεγάλα τμήματα στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα. Σήμερα Σάββατο εξέδωσε προειδοποίηση ότι όσοι παραμείνουν στις περιοχές αυτές μετά το πέρας της 12ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», καθώς ο στρατός αναμένεται να εξαπολύσει εκ νέου βαριά επίθεση και θα αντιμετωπίσει όσους αμάχους παραμείνουν εκεί ως μαχητές.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε την ώρα που χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με την ευκαιρία της 12ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, επέστρεφαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους για να δουν τις ζημιές και να πάρουν ό,τι σώζεται. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε το Σάββατο προειδοποίηση καλώντας τους  να μην επιστρέψουν σε αυτά,  τονίζοντας ότι αν το κάνουν ο στρατός δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εις βάρος τους μετά το πέρας της εκεχειρίας. Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee ανακοίνωσε ότι όσοι παραμείνουν στη γειτονιά μετά το πέρας της εκεχειρίας «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», καθώς ο στρατός αναμένεται να εξαπολύσει εκ νέου βαριά επίθεση.


Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πλέον που να πάνε, αφού το Ισραήλ έχει επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» ασφαλείας στο 43% του συνολικού εδάφους της Γάζας και διαταγές καθολικής εκκένωσης έχουν εκδοθεί για μεγάλα τμήματα στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Πάνω από 100.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε καταφύγια του ΟΗΕ, αλλά και ορισμένα απ’ αυτά βομβαρδίστηκαν, παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες τους είχαν δοθεί επισήμως στις ισραηλινές αρχές.



Σοκ στη Σουτζάγια – Μνήμες Νάκμπα

Σαν να είχαν χτυπηθεί από σεισμό, αχανή τμήματα της γειτονιάς Σουτζάγια στην ανατολική πλευρά της Πόλης της Γάζας έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν θαφτεί από κάτω. Μόνο μέχρι τις 2μμ οι ιατρικές ομάδες είχαν ήδη ανασύρει 85 πτώματα από τα συντρίμμια. Υπενθυμίζεται ότι η Σουτζάγια βομβαρδίστηκε την περασμένη Κυριακή και είχαν ήδη βρεθεί εκεί 70 νεκροί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αλλά οι προσπάθειες ανάσυρσης των νεκρών ήταν αδύνατες λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης. Το ιατρικό προσωπικό είχε αποκαλέσει  την επίθεση στη Σουτζάγια απροκάλυπτη σφαγή και μακελειό.
Με την έναρξη της 12ωρης εκεχειρίας το Σάββατο, οι επιζώντες άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να επιθεωρήσουν τι έχει απομείνει όρθιο στη γειτονιά, ενώ όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους επέστρεφαν με προσοχή για να δουν τι έχουν απογίνει.

Σοκαρισμένοι από το βομβαρδισμό οι κάτοικοι περιδιάβαιναν τη γειτονιά κι ένας απ’ αυτούς δήλωσε στο Μαάν ότι όσοι επιστρέφουν «δεν μπορούν να βρουν ούτε την τοποθεσία όπου βρίσκονταν άλλοτε τα σπίτια τους». Ο Yasser Hamdiyya, που έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειάς του στην επίθεση, ήρθε να ελέγξει το 4όροφο σπίτι του στη Σουτζάγια. Είπε στο Μαάν ότι το οίκημα στέγαζε 22 ανθρώπους, αλλά επιστρέφοντας βρήκε μόνο έναν σωρό από πέτρες. Τουλάχιστον άλλα 20 γειτονικά κτίρια έχουν επίσης ισοπεδωθεί, πρόσθεσε.

Άλλοι ήταν αδύνατον να φτάσουν μέχρι τα σπίτια τους, επειδή τανκς του ισραηλινού στρατού ήταν ακροβολισμένα σε όλη την περιοχή, μπλοκάροντας τις κύριες πύλες εισόδου, καθώς προετοιμάζονταν να επανεκκινήσουν την επίθεση μετά το πέρας της εκεχειρίας στις 8μμ.




«Μοιάζει σαν ένα τσουνάμι να άλλαξε τη γεωγραφία της Σουτζάγια» δήλωσε ο Abu Omar ενώ στεκόταν μπροστά στα συντρίμμια της οικογενειακής κατοικίας των Hamdiyya. «Υπήρχαν δρόμοι και οικιστικά τετράγωνα σ’ αυτήν την περιοχή, αλλά τώρα έχουν μετατραπεί σε μια σωρό από πέτρες». Όταν μίλησε με το Μαάν, ο άνθρωπος περίμενε ελπίζοντας ότι σύντομα θα μπορέσει να επισκεφτεί τα συντρίμμια του δικού του σπιτιού, που το είχε εγκαταλείψει τέσσερις μέρες νωρίτερα. Το σπίτι βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της αλ-Μανσούρα και φοβόταν να επιστρέψει ακόμα επειδή τανκς του ισραηλινού στρατού ήταν σταθμευμένα μπροστά στα ερείπια που άλλοτε ήταν η κατοικία του.

Τουλάχιστον 120.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί διαρκούσης της τωρινής επίθεσης. Επειδή όλα τα σύνορα είναι κλειστά όμως, η μεγάλη πλειονότητα έχει προστρέξει σε καταφύγια του ΟΗΕ σε ζώνες πιο μακριά από το επίκεντρο των επιθέσεων. Και αυτοί οι πρόσφυγες ωστόσο δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο ασφαλείς. Την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε καταφύγιο του ΟΗΕ στη Μπεΐτ Χανούν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Φόβοι για νέα Νάκμπα

Πολλοί συνέκριναν την εν εξελίξει επίθεση στη Γάζα με τη Νάκμπα [Καταστροφή] του 1948, όταν 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους που βρίσκονταν στις περιοχές που αποτέλεσαν το μετέπειτα Ισραήλ. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας είναι πρόσφυγες της Νάκμπα, απόγονοι εκείνων που στερήθηκαν τα εδάφη τους από το Ισραήλ. Έχοντας χαραγμένα στη μνήμη τους τα γεγονότα της Νάκμπα κι έχοντας επίγνωση της άρνησης του Ισραήλ να αναγνωρίσει το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων, οι κάτοικοι έλεγαν στο Μαάν ότι φοβούνται για το ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις του Ισραήλ κι έπαιρναν μαζί τους καθώς έφευγαν όσες περισσότερες κουβέρτες μπορούσαν.
Πηγές: Maan [1 , 2]
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: