Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ο Roger Waters των Pink Floyd καλεί σε καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ

O Ρότζερ Γουότερς γράφει με σπρέι: «No Thought Control

«Σας γράφω, αδελφοί και αδελφές μου στην οικογένεια του Rock and Roll, για να σας ζητήσω να συμμετάσχετε μαζί μου σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ», γράφει ο Roger Waters των Pink Floyd σε ανοιχτή επιστολή και καλεί τους μουσικούς να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ.
Ο Waters έχει επικρίνει το Ισραήλ πολλές φορές στο παρελθόν ενώ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με την παγκόσμια εκστρατεία BDS Movement, η οποία χρησιμοποιεί οικονομική και πολιτική πίεση προκειμένου το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους στόχους του κινήματος: το τέλος της ισραηλινής κατοχής, πλήρη ισότητα για τους Αραβο-Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και σεβασμός του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.
Η επιστολή του Waters προκάλεσε μια πικρόχολη απάντηση από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Paul Hirschson, εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος είπε ότι ήταν οπαδός των Pink Floyd, δήλωσε πως ο μουσικός είχε ξεχάσει την ηθική του ίδιου του του τραγουδιού, Wish You Were Here. «Αυτό το τραγούδι απευθύνεται σε ένα φίλο και τον μαλώνει επειδή δεν μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος», λέει ο Hirschson. «Έχει ξεχάσει τα ίδια του τα λόγια.
Ο Roger Waters που γνωρίζαμε από τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 δεν είναι πια μαζί μας. Είναι απλώς ένας ροκ σταρ που γερνάει». Ο Waters πρόσφατα μπλέχτηκε σε διαμάχη, όταν η βελγική εβραϊκή κοινότητα τον κατηγόρησε για «αντι-σημιτική εμφάνιση» αφού ανέβασε στη σκηνή του Βελγίου ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού με το αστέρι του Δαβίδ να ζωγραφίζει σύμβολα δικτατορικών καθεστώτων.

Η έκκληση του Waters για μποϊκοτάζ έχει και τους υποστηρικτές της: ανάμεσα στους μουσικούς που αρνήθηκαν να παίξουν στο Ισραήλ είναι ο Elvis Costello και η Annie Lennox.
Στην επιστολή του, ο Waters αφηγείται πως πέρυσι έπεισε με επιτυχία τον Stevie Wonder να ακυρώσει τη συναυλία που είχε προγραμματίσει προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ. Φέτος, ο Βρετανός επιστήμονας Stephen Hawking ακύρωσε τη συμμετοχή του σε διάσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, αφού είπε ότι πείστηκε από τα επιχειρήματα συναδέλφων του σχετικά με το πώς φέρονται οι Ισραηλινοί στους Παλαιστινίους.
doctv
«Σας γράφω, αδελφοί και αδελφές μου στην οικογένεια του Rock and Roll, για να σας ζητήσω να συμμετάσχετε μαζί μου σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ», γράφει ο Roger Waters των Pink Floyd σε ανοιχτή επιστολή και καλεί τους μουσικούς να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Ο Waters έχει επικρίνει το Ισραήλ πολλές φορές στο παρελθόν ενώ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με την παγκόσμια εκστρατεία BDS Movement, η οποία χρησιμοποιεί οικονομική και πολιτική πίεση προκειμένου το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους στόχους του κινήματος: το τέλος της ισραηλινής κατοχής, πλήρη ισότητα για τους Αραβο-Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και σεβασμός του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων. Η επιστολή του Waters προκάλεσε μια πικρόχολη απάντηση από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Paul Hirschson, εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος είπε ότι ήταν οπαδός των Pink Floyd, δήλωσε πως ο μουσικός είχε ξεχάσει την ηθική του ίδιου του του τραγουδιού, Wish You Were Here. «Αυτό το τραγούδι απευθύνεται σε ένα φίλο και τον μαλώνει επειδή δεν μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος», λέει ο Hirschson. «Έχει ξεχάσει τα ίδια του τα λόγια. Ο Roger Waters που γνωρίζαμε από τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 δεν είναι πια μαζί μας. Είναι απλώς ένας ροκ σταρ που γερνάει». Ο Waters πρόσφατα μπλέχτηκε σε διαμάχη, όταν η βελγική εβραϊκή κοινότητα τον κατηγόρησε για «αντι-σημιτική εμφάνιση» αφού ανέβασε στη σκηνή του Βελγίου ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού με το αστέρι του Δαβίδ να ζωγραφίζει σύμβολα δικτατορικών καθεστώτων. Η έκκληση του Waters για μποϊκοτάζ έχει και τους υποστηρικτές της: ανάμεσα στους μουσικούς που αρνήθηκαν να παίξουν στο Ισραήλ είναι ο Elvis Costello και η Annie Lennox. Στην επιστολή του, ο Waters αφηγείται πως πέρυσι έπεισε με επιτυχία τον Stevie Wonder να ακυρώσει τη συναυλία που είχε προγραμματίσει προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ. Φέτος, ο Βρετανός επιστήμονας Stephen Hawking ακύρωσε τη συμμετοχή του σε διάσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, αφού είπε ότι πείστηκε από τα επιχειρήματα συναδέλφων του σχετικά με το πώς φέρονται οι Ισραηλινοί στους Παλαιστινίους. [Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: