Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

H…φούχτελ του Φούχτελ

Aπό σήμερα ξεκινά την επιθεώρηση στην… αποικία ο Γερμανός υπουργός (και) ελληνικών υποθέσεων κύριος Φούχτελ. Ο σκοπός της επίσκεψής του—καθώς έρχεται ως επόπτης- είναι προφανής, όσο προφανής είναι και η σημασία του ονόματός του: Φούχτελ στα Γερμανικά σημαίνει «σπάθα», ή στρατιωτικό καψώνι!
Μια φίλη του ημεροδρόμου, η οποία για δεκαετίες είχε το …προνόμιο να ζει σ αυτήν την αναπτυγμένη και ευνομούμενη χώρα μας απέστειλε τα πιο κάτω κείμενο:
 «Πρόσφατα ένας Γερμανός φίλος μου είπε: «τώρα είστε και κάτω από τη φούχτελ του Φούχτελ». Ζήτησα να μου εξηγήσει τι εννοεί και στη συνέχεια το έψαξα και εγώ. Πιθανόν η απόδοση από τα γερμανικά στα ελληνικά να έχει κάποια προβληματάκια και ελπίζω να μου το συγχωρήσετε, αλλά το νόημα αποδίδεται πλήρως.  Το ουσιαστικό «Fuchtel» στα γερμανικά σημαίνει κατά κυριολεξία ένα σπαθί με επίπεδη λεπίδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χτυπήματα με την επίπεδη λεπίδα του σπαθιού ήταν, έως το 1806, μια ποινή που εφαρμοζόταν στον πρωσικό στρατό.

Η λέξη «Fuchtel» προέρχεται από το ρήμα «fuchteln» και ήταν όρος της ξιφασκίας. Αργότερα, άρχισε να χρησιμοποιείται μεταφορικά στο στρατό όπου με τις λέξεις  «fuchteln/fuchtel» εννοούσε τις σκληρές στρατιωτικές ασκήσεις, «τα καψώνια» δηλαδή. Οι στρατιώτες ήταν κάτω από την «Fuchtel»  του αξιωματικού. Σήμερα, λέμε ότι κάποιος είναι κάτω από τη «Fuchtel» του αφεντικού του, κάποιου πολιτικού, της/του συζύγου του, του προπονητή ποδοσφαίρου, και ούτω καθεξής».
Ας ρίξουμε μια ματιά στο λεξικό:
  • Jemanden unter der/seiner Fuchtel haben = έχω κάποιον σήκω- σήκω κάτσε- κάτσε ή και κυριαρχώ, τον ελέγχω με αυστηρότητα (συνήθως έναν συγγενή)
  • Jemand ist/steht unter jemandes Fuchtel = κάποιος με έχει του χεριού του. Κάποιος κηδεμονεύει κάποιον και αυτός δεν αντιδράει. Παράδειγμα: Παρόλο που έχει ενηλικιωθεί προ πολλού, είναι κάτω από την κηδεμονία της μητέρας της.

 Στόχος το ξεζούμισμα

Κρατώντας στα υπόψη την ετοιμολογία του ονόματος του υψηλού επισκέπτη, λίγοι θα διαφωνήσουν (σίγουρα ο Αρης Πορτοσάλτε και κάποιοι φίλοι του) ότι η Γερμανία έχει την Ελλάδα (και ειδικότερα την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου) σήκω- σήκω κάτσε- κάτσε και μπορεί ανά πάσα στιγμή να την υποβάλλει9 σε σκληρό γερμανικό καψώνι. Αν υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί δεν είναι σαδιστές (για να υποβάλλουν σε καψώνια τους υπαλλήλους τους στην ελληνική κυβέρνηση)  ο στόχος που έχουν είναι χειροπιαστός και μπορεί να συνοψιστεί με μια λέξη: Ξεζούμισμα
Τι μας λέει ο εν λόγω ιστότοπος;
«To ProGreece είναι ένα διαδραστικό κοινωνικό δίκτυο μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών εταιριών . Στόχος αυτού του δικτύου είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγή ή επιθυμούν την επέκταση του κύκλου εργασιών τους, και Γερμανικών επιχειρήσεων, που αποζητούν την εκμετάλλευση αυτών. Πρόκειται για μια προσπάθεια συλλογικής προβολής της Ελληνικής κοινότητας στην Γερμανική βιομηχανία, βοηθώντας σημαντικά στον τομέα των Ελληνικών εξαγωγών».
Με πιο απλά λόγια:
  • «Αξιοποίησε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά σου παράγοντας για γερμανικές εταιρείες
  • «Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών που θα μπορούσε να εξυπηρετεί – κατά παραγγελία – γερμανικές επιχειρήσεις
  • «Οι υφιστάμενες δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων και οι ανάγκες των γερμανικών εταιρειών»
Και για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν:
  • Γιατί να παράγουμε στη Γερμανία, που το εργατικό κόστος είναι ακόμη ακριβό. Να εξυπηρετείτε εσείς (οι Ελληνες) τις ανάγκες μας με φτηνά εργατικά χέρια. Εξάλλου, γιατί δώσαμε μάχη να ρίξουμε τους μισθούς σας;

Ο Γερμανικός έλεγχος

Πως η Γερμανοί δένουν χειροπόδαρα την χώρα; Οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί είναι γνωστοί. Άλλωστε όσοι γνωρίζουν την ελληνική ιστορία κάτι θα έχουν ακούσει για τον τρόπο που οι άλλοι προστάτες (οι Αμερικανοί) κυβέρνησαν τη χώρα μετά τον εμφύλιο.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι βιαστικοί και υπερόπτες Γερμανοί όχι μόνο δεν κρύβουν αλλά διακηρύσσουν τις προθέσεις τους.  Στην έκδοση της ελληνογερμανικής  συνέλευσης (είναι το «μαγαζάκι» που έχει στήσει ο Φούχτελ στην Ελλάδα για να κάνουν οι Γερμανοί μπίζνες στον τουρισμό, την ενέργεια τη διαχείριση των σκουπιδιών , την υγεία, κλπ) διαβάζουμε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν κάποια γερμανικά ιδρύματα. Διαβάζουμε λοιπόν…
  • «Το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία (FNF) έθεσε ως στόχο, με τις δραστηριότητες και τα μέτρα που λαμβάνει στην Ελλάδα, να ενισχύσει κατά κύριο λόγο πολιτικές δυνάμεις με μεταρρυθμιστική ατζέντα καθώς και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με διάφορες φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα».


Κάπως έτσι λοιπόν, είτε μέσα από το σκληρό γερμανικό καψώνι, είτε κάτω από την «αθώα» δραστηριοποίηση των πολιτιστικών γερμανικών μηχανισμών η Ελλάδα που βρίσκεται στη φούχτελ του Φούχτελ  ίσως τελικά δικαιώσει τον «σπιούνο» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και αναφωνήσει: «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας»
imerodromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: