Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Δημήτρης Βίτσας: Θέλουμε αυτοδυναμία για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος

"Θεωρητικά σχήματα, όπως εκλογές ώς την αυτοδυναμία, είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ"
Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η κυβερνητική πολιτική και τα μέτωπα της αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα και οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές, εκλογικό σύστημα και μετεκλογικά σενάρια είναι τα θέματα που συζητήσαμε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα. 
Το μήνυμα που στέλνει προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο είναι πως «η εξουσία τους απειλείται και η ώρα της πολιτικής τιμωρίας φθάνει»

* Τις προηγούμενες ημέρες η Eurostat δημοσιοποίησε τα στοιχεία της και το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 174%. Πού πήγαν οι θυσίες τόσων χρόνων;


Ο ελληνικός λαός δεν επέλεξε θυσίες. Επιλέχτηκε ως πειραματόζωο, μαζί με όλες τις χώρες του Νότου, αλλά και τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης για να εγκατασταθεί ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο με στόχο τη διατήρηση αλλά και επανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου...
Η μείωση του δημόσιου χρέους δεν ήταν στόχος αλλά «αφήγηση» των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εσκεμμένα και ιδεοληπτικά, ακολούθησαν αυτό τον δρόμο. Αποτέλεσμα το δημόσιο αλλά και το ιδιωτικό χρέος να εκτοξευθούν, η πραγματική ανεργία να ξεπερνά το 30% συνολικά και να αγγίζει το 65% στους νέους, το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 25%, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά να υποσιτίζονται, πάνω από 3.500.000 να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν εισόδημα, το κοινωνικό κράτος να καταργείται, δημόσιο και παραγωγική βάση της χώρας να διαλύονται και να ξεπουλιούνται, οι φόροι να ανεβαίνουν, μισθοί και συντάξεις να σαλαμοποιούνται, ελαστικές σχέσεις εργασίας να είναι ο κανόνας, εταιρείες να κλείνουν, πάνω από το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ν' αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, τα χρέη σε εφορίες και τράπεζες να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Ακραία σε άλλες εποχές φαινόμενα, όπως αυτό στα Χανιά, αλλά και αυτοκτονίες να γίνονται στοιχεία της καθημερινότητας. Όσο αυτός ο δρόμος κοινωνικής λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης συνεχίζεται, η κατάσταση θα χειροτερεύει ή θα σταθεροποιείται συνεχώς προς τα κάτω. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

* Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου η επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Σε ποια μέτωπα θα επιμείνει το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση;


Αλήθεια πού πήγε το «success story»; Γιατί ανασύρονται απειλές για χρεοκοπία; Σαμαράς - Βενιζέλος σπέρνουν φόβο και απειλούν ακριβώς γιατί νιώθουν πως η εξουσία τους απειλείται και πως η ώρα της πολιτικής τιμωρίας φθάνει. Το κύριο, το βασικό μέτωπο είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Εκλογές για να τους διώξουμε και να ξεκινήσει η νέα πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό το πολιτικό αίτημα συναντιέται με τις αντιστάσεις στα επιμέρους, συναντιέται με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοένα διευρυνόμενου κοινωνικο-πολιτικού συνασπισμού που στα συγκεκριμένα θα επιχειρεί και θα δοκιμάζεται. Η ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις ρεύματος, το ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ παραλιών και γης, οι συντάξεις, οι απολύσεις μέσω «αξιολόγησης», το ασφαλιστικό και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η παιδεία είναι μέτωπα διαρκή αλλά και της περιόδου. Τελική λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Γι' αυτό πρέπει και να τους εμποδίσουμε και να προλάβουμε προτού καταστρέψουν τα πάντα.

* Πέραν της αυτονόητης αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα κυβερνητικά μέτρα, όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν να μάθουν ποιες οι λύσεις που προτείνει, αν είναι εφικτές κ.ο.κ. Τι τους απαντάτε, τι θα ακούσουμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ;


Προηγουμένως έκανα περιγραφή της κατάστασης. Δεν φτάνει, αν και είναι καλό, να τα ξαναλέμε για να μην είναι ο λαός υποχείριο της κυβερνητικής και συστημικής προπαγάνδας. Να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Πρόγραμμα έχουμε, πρόγραμμα στόχων και προσανατολισμών. Τώρα πρέπει να βάλουμε σε διαβούλευση το πρόγραμμα κυβερνητικών ενεργειών. Για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, για την ανακούφιση από την υπερχρέωση στην εφορία και τις τράπεζες, την ανακούφιση από δυσβάσταχτους φόρους, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, τη διασφάλιση της μετακίνησης. Να βάλουμε μπροστά «ειδικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης» ώστε να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση. Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, για την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της πολιτισμικής φτώχειας, για ένα σχέδιο επιλεγμένων δράσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης κ.ά. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα με το κόμμα, άλλες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία. Πώς μέσα από την αναδιανομή, το ξερίζωμα της διαφθοράς και της διαπλοκής, τη δίκαιη φορολόγηση, τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, την αποτελεσματική αξιοποίηση του δημοσίου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να παραχθούν νέες αξίες και όλα αυτά μαζί να τροφοδοτούν και ανατροφοδοτούν τη συγκρότηση κοινωνίας και οικονομίας σ' ένα νέο υπόδειγμα. Αυτό το συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα θέλουμε να παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη ως στοιχείο συνυπογραφής με την κοινωνία, ως έναρξη μιας μόνιμης διαδικασίας διαλόγου και πράξης, ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα».

* Εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη και γιατί; Ως επιλογή του πρωθυπουργού ή όχι;


Κάθε καθυστέρηση είναι κοινωνικά εγκληματική. Το μόνο φρούτο που τρώγεται ώριμο είναι ο λωτός. Η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη. Ανάγκη για τους πολίτες, ανάγκη για την πατρίδα. Άρα εκλογές κάτω από την κοινωνική, τη λαϊκή πίεση και απαίτηση και όχι κάτω από την επιλογή του κ. Σαμαρά, που 'χει γαντζωθεί στην εξουσία και μοιάζει να ζει σ' άλλο κόσμο. Εκλογές ανατροπής, ελπίδας και νέας δημιουργίας. Οι ευρωεκλογές άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό, απονομιμοποιούν την κυβέρνηση.

* Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του διαλόγου με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Στην τελευταία Κ.Ε. μιλήσαμε για τον αναγκαίο κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό. Βάση, κύρια δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του. Σημείο επαφής, διαλόγου, κοινών εγγυήσεων η δράση και συνεργασία στα κοινά μέτωπα που προανέφερα. Πολιτικά παιχνίδια και «κεντροαριστερά» σενάρια επιβίωσης ή προετοιμασίας σε μια νέα μνημονιακή κατάσταση δεν μας αφορούν. Ή καλύτερα μας αφορούν για να διαλύουμε συστημικές προσπάθειες διαμορφώσεις αναχωμάτων στην ανατροπή, απ' τη μία ή την άλλη πλευρά. Οι πρωτοβουλίες μας για τη ΔΕΗ, τους αιγιαλούς, τις φυλακές τύπου Γ' και επιτυχημένες είναι και δείχνουν το δρόμο. Η πρωτοβουλία της «Κοινωνικής Συμφωνίας» για τα δημόσια αγαθά, προσθέτει. Μιλήσαμε με ονόματα και διευθύνσεις. Έχουμε θετική ανταπόκριση από πολλούς, έχουμε μετέωρα βήματα από άλλους όπως και έντονους σεχταρισμούς από τρίτους. Είμαι βέβαιος πως η κοινωνική δυναμική και ανάγκη θα ξεπεράσει ή θα συντρίψει δυσκολίες και εμπόδια.

* Στις επιστολές Τσίπρα και Κουβέλη γίνεται αναφορά στο εκλογικό σύστημα. Ποια η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο και, ειδικότερα, για το μπόνους των 50 εδρών;


Εμείς εννοούμε και τα 9 σημεία. Εννοούμε πως η κατάσταση δεν αλλάζει με ημίμετρα αλλά με ριζοσπαστικό πρόγραμμα βαθιών τομών και αλλαγών. Ξέρουμε και πως προ κρίσης δεν ήταν στραβός ο γιαλός, στραβά αρμένιζε η κυρίαρχη πολιτική. Πάνω σε τέτοιες αλλαγές συζητάμε. Μια ουσιαστική αλλαγή είναι το εκλογικό σύστημα. Θέλω να 'μαι ξεκάθαρος. Απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό. Απ' την άλλη ας μην ψάχνουν Σαμαράς-Βενιζέλος-Λοβέρδος κ.λ.π. για πολιτικά ηλίθιους. Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με τη δημοκρατία και όποτε τους συμφέρει ενισχυμένη αναλογική, όποτε τους συμφέρει bonus 50 εδρών (ή 40 προηγούμενα), όποτε τους συμφέρει δήθεν «αρχές και δικαιοσύνη». Τα εκλογικά κόλπα αναπαραγωγής των εαυτών τους και της εξουσίας τους τελείωσαν και έρχεται η ώρα του ταμείου.

* Κάθε μεγάλο κόμμα μπορεί να θέλει να επιδιώκει την αυτοδυναμία, στην περίπτωση ωστόσο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το επιτύχει στις επόμενες εκλογές, με ποια κόμματα θα συμμαχήσει;

Σε κάθε βήμα και στις εκλογές που έρχονται τίθενται αντιμέτωπες δύο λογικές, δύο αυτοδυναμίες. Ή η αυτοδυναμία συνέχισης του μνημονιακού καθεστώτος ή η αυτοδυναμία της ανατροπής του, της βαθιάς ριζοσπαστικής αλλαγής. Αυτή τη δεύτερη αυτοδυναμία χτίζουμε με αγώνες και πρόγραμμα. Και αυτήν θα επιτύχουμε στις εκλογές, με κοινωνικές συμμαχίες πριν, καθαρές και διάφανες, με δράσεις και πολιτικές τακτικές. Όλα τ' άλλα, π.χ. εκλογές ώς την αυτοδυναμία, είναι θεωρητικά σχήματα αρκετές φορές επικίνδυνα, βούτυρο στο ψωμί όσων θα θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ συστημικό στο πρόγραμμα και σεχταριστή στις συνεργασίες. Δεν έχουμε κανέναν κίνδυνο αλλοίωσης. Περάσαμε και περνάμε πολλά, έχουμε μεγάλα οράματα και ελπίδες και δεν τα σπαταλάμε. Όσον μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μην πιαστεί πάνω στο κύμα της κοινωνικής ανάγκης ούτε στον ποιητή να πει για μας «δεν έφταιγαν αυτοί, τόσοι ήτανε».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: