Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ευχάριστα νέα: Θα μας πάρουν το σπίτι

Πλησιάζοντας προς τον Δεκέμβριο όπου και λήγει η απαγόρευση των πλειστηριασμών η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να βρει έναν όμορφο τρόπο να πεις στους Έλληνες ότι οι τράπεζες θα τους πάρουν τα σπίτια.
Η ιδέα που φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής έχει βαπτιστεί «μέτρα ελάφρυνσης για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» και ακούγεται ιδιαίτερα «προστατευτικό». Στην πραγματικότητα όμως τα μέτρα που έρχονται θα επιτρέψουν τη χαλάρωση της θηλιάς μόνο στους ολιγάρχες (που είναι και οι πρωταθλητές στα κόκκινα δάνεια), ενώ για τις φτωχότερες μάζες του πληθυσμού ετοιμάζεται... κρεμάλα.
Το νέο σχέδιο που διοχετεύεται στα ΜΜΕ κάνει λόγο για «ενοικίαση του σπιτιού σου». Οι τράπεζες θα αποκτούν την κυριότητα των σπιτιών όσων βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής δανείων και θα τους το νοικιάζουν.
Στο τραπέζι έχει πέσει και μια ιδέα για την ενοικίαση ενός ιδιότυπου leasing όπου θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος της λήξης του.
Επιπλέον σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ που φιλοξενούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, η κυβέρνηση εξετάζει και κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα προκειμένου να είναι ευκολότερη η ενοικίαση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης θεωρείται από πολλούς άλλο ένα δώρο στους τραπεζίτες που θα γίνουν μέσα σε λίγους μήνες κυρίαρχοι και της Γης της χώρας. Οι τράπεζες που δέχτηκαν 230 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις από το κράτος (από τους πολίτες δηλαδή) δεν έχουν καμία διάθεση να αναλάβουν μέρος της ευθύνης της παράλογης και φρενήρης δανειοδότησης της «χρυσής εποχής». Θα μοιράσουν μόνο το κόστος των αφελών επιλογών τους.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται εντελώς απίθανο η κυβέρνηση να φροντίσει για την προστασία των κατοικιών μέσω της παράτασης της απαγόρευσης πλειστηριασμών μετά το τέλος της 31ης Δεκεμβρίου του 2014. Αντίθετα, το νόμο για την αναβολή είσπραξης του ειδικού φόρου τηλεόρασης από τους καναλάρχες αναμένεται (όπως συμβαίνει εδώ και 3 χρόνια) να τον παρατείνει την τελευταία ημέρα του χρόνου.

This is how it goes 

Δεν υπάρχουν σχόλια: